Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Latinský patriarcha kritizoval nárast násilia vo Svätej zemi

Arcibiskup Pierbattista Pizzaballa (uprostred) ako najvyšší predstaviteľ Jeruzalemského latinského patriarchátu na Štedrý deň počas vianočnej procesie pred Chrámom Narodenia Pána v Betleheme v sobotu 24. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Arcibiskup kritizoval, že násilie sa zrejme stalo naším hlavným spôsobom komunikácie.

Betlehem 25. decembra (TASR) - Latinský patriarcha Jeruzalema arcibiskup Pierbattista Pizzaballa vo svojej kázni na polnočnej omši v sobotu v Betleheme upozornil na nárast násilia vo Svätej zemi.

Podľa agentúry DPA arcibiskup kritizoval, že "násilie sa zrejme stalo naším hlavným spôsobom komunikácie", pričom upozornil, že "násilia pribúda, predovšetkým v jazyku politiky."

Poukázal aj na tohtoročný nárast násilia v lokalitách s palestínskym obyvateľstvom "s počtom obetí, ktorý nás vracia o desaťročia späť."

Dodal, že toto násilie je príznakom rastu politického napätia i nespokojnosti so stále viac sa vzďaľujúcim riešením konfliktu na Blízkom východe.

Podľa Pizzaballu všetko nasvedčuje tomu, že palestínska otázka už nie je v centre pozornosti sveta. Upozornil súčasne, že "aj toto je forma násilia zraňujúca svedomie miliónov Palestínčanov", ktorí sa ocitli v osamotení a už "príliš veľa generácií čakajú na odpoveď na svoju oprávnenú túžbu po dôstojnosti a slobodu."

DPA informovala, že patriarchovia a hlavy cirkví vo Svätej zemi vo svojom vianočnom posolstve vyjadrili aj ľútosť nad nárastom počtu útokov na kresťanov, ich diskrimináciu i úbytok kresťanskej populácie.

"Takáto skľučujúca atmosféra vedie k nedostatku nádeje, najmä medzi našou kresťanskou mládežou, ktorá sa v krajine svojich predkov čoraz viac cíti nevítaná," uvádza sa v posolstve.

Podiel kresťanov vo Svätej zemi naďalej klesá - z približne piatich miliónov Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy sa za kresťanov označujú menej ako dve percentá. V Izraeli - podľa najnovších údajov tamojšieho štatistického úradu - žije približne 185.000 kresťanov arabského pôvodu.

Agentúra DPA poznamenala, že kresťania z rôznych krajín sveta absolvovali v sobotu procesiu z Jeruzalema do Betlehema, pričom pútnikov na poslednom úseku viedol arcibiskup Pizzaballa.

Izraelské ministerstvo cestovného ruchu uviedlo, že počas Vianoc očakáva približne 120.000 pútnikov z celého sveta - oveľa viac ako v posledných dvoch rokoch, keď boli pre koronavírus SARS-CoV-2 a s ním súvisiacu pandémiu zavedené obmedzenia na cestovanie a stretávanie sa ľudí.