Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Laureátka Nobelovej ceny: Putina musí súdiť medzinárodný tribunál

Ruský prezident Vladimir Putin na 10. celoruskom zjazde sudcov v Moskve 29. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za mier im odovzdajú 10. decembra na slávnostnej ceremónii v Osle.

Oslo 9. decembra (TASR) - Predstaviteľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorú tento rok ocenili Nobelovou cenou za mier, tvrdí, že ruský prezident Putin musí čeliť medzinárodnému tribunálu. Oleksandra Matvijčuková sa takto vyjadrila na piatkovej tlačovej konferencii v Osle, píše agentúra AP.

"Musíme zriadiť medzinárodný (súdny) tribunál, ktorý vyvodí zodpovednosť voči Putinovi, (bieloruskému prezidentovi) Lukašenkovi a ďalším vojnovým zločincom," uviedla Matvijčuková. Ruskú inváziu na Ukrajine označila za "genocídnu" a dodala, že ak Ukrajinci prestanú Rusku klásť odpor, "už nás viac nebude".

Zároveň odmietla návrhy na rokovania, ktoré by mali konflikt ukončiť. Rusko totiž podľa jej slov "vníma akýkoľvek pokus o dialóg ako prejav slabosti".

CCL získala Nobelovu cenu za mier spoločne s väzneným bieloruským aktivistom Alesom Biaľackim a ruskou ľudskoprávnou organizáciou Memorial. Išlo o symbolickú voľbu, pretože reprezentujú tri krajiny, ktoré sú v centre vojny na Ukrajine. Podľa Nobelovej komisie tohtoroční laureáti "vynaložili mimoriadne úsilie pri dokumentovaní vojnových zločinov, porušovaní ľudských práv a zneužívania moci".

Nobelovu cenu za mier im odovzdajú 10. decembra na slávnostnej ceremónii v Osle. CCL bude reprezentovať Matvijčuková, Memorial bude jeho predseda Jan Račinskij a väzneného Biaľackého jeho manželka Natalľa Pinčuková.

Novinárom v Osle sa v piatok prihovoril aj Račinskij z Memorialu, jednej z najstarších a najvplyvnejších ruských ľudskoprávnych organizácií. Jej likvidáciu nariadil v decembri 2021 ruský najvyšší súd a ruské úrady ju už od roku 2016 označovali za "zahraničného agenta".

Račinskij sa neobáva o vlastnú bezpečnosť, situáciu ľudskoprávnych aktivistov v Rusku však opísal ako "veľmi zlú". "Mnohí sú na dlho vo väzení. Niektorí sú dnes prenasledovaní, pričom je nepravdepodobné, že by sa situácia mohla rýchlo zlepšiť. Napriek tomu sú tam však ľudia, ktorí v tejto práci pokračujú a budú pokračovať," dodal.