Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Laureátom ocenenia Dan David Prize je zakladateľ Wikipedie Jimmy Wales

V roku 1966 sa narodil jeden zo zakladateľov Wikipédie, wiki nadšenec a internetový podnikateľ Jimmy Wales. Foto: TASR/AP

Zakladateľ portálu Wikipedia Jimmy Wales sa za vedecké, technologické a kultúrne úspechy zaradil dnes medzi nositeľov ocenenia Dan David Prize.

Jeruzalem 10. februára (TASR) - Zakladateľ portálu Wikipedia Jimmy Wales sa za vedecké, technologické a kultúrne úspechy zaradil dnes medzi nositeľov ocenenia Dan David Prize, ktoré za mimoriadne výsledky v oblastiach kultúry, vedy, technológií a sociálnej sféry udeľuje univerzita z izraelského Tel Avivu. Napísala to agentúra AP.

Nadácia Dana Davida udeľuje ročne tri ocenenia, každé v hodnote milión dolárov, a to v troch kategóriách: minulosť, súčasnosť a budúcnosť. Mená víťazov pre rok 2015 oznámili dnes, pričom slávnostné odovzdávanie sa uskutoční v máji.

Walesa ocenili za spustenie najväčšej online encyklopédie na svete. Medzi ďalšími ocenenými pre tento rok sú historici Peter R. Brown a Alessandro Portelli, ako aj vedci Cyrus Chothia, David Haussler a Michael Waterman.

Rovnomennú nadáciu založil v roku 2000 pri telavivskej univerzite rodák z Bukurešti, podnikateľ a filantrop Dan David, ktorý poskytol ako vklad 100 miliónov dolárov.

Ocenenie udeľujú od roku 2002 a medzi jeho laureátmi figurujú napríklad americký viceprezident Al Gore, bývalý britský premiér Tony Blair alebo filmový režiséri bratia Joel a Ethan Coenovci.