Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Laureátovi Nobelovej ceny Biaľackému hrozí 12-ročné väzenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Biaľacki (60) bol uväznený po rozsiahlych demonštráciám, ktoré vypukli v Bielorusku po sporných prezidentských voľbách v roku 2020.

Moskva 28. novembra (TASR) - Väznenému bieloruskému aktivistovi Alesovi Biaľackému, ktorý sa tento rok stal spolulaureátom Nobelovej ceny za mier, hrozí v jeho vlasti až 12-ročné väzenie. Obvinený je z toho, že do Bieloruska pašoval peniaze s cieľom financovať tamojšie opozičné skupiny.

Oznámila to podľa agentúry AFP v pondelok bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna, ktorú Biaľacki založil.

Viasna uviedla, že rovnakým obvineniam ako Biaľacki čelí aj niekoľko ďalších aktivistov. "Hrozí im sedem až 12-ročné väzenie," dodala táto ľudskoprávna organizácia

Biaľacki je spolu so svojim zástupcom (vo funkcii šéfa Viasny) Vaľancinom Stefanovičom a ďalším aktivistom Uladzimirom Labkovičom vo väzbe už od júla 2021.

Spočiatku boli obvinení z daňových únikov. Teraz sa však ich obvinenia týkajú pašovania "rozsiahlej sumy peňazí", a to prinajmenšom 201.000 eur a 54.000 dolárov do Bieloruska. Tieto peniaze mali byť podľa tvrdení bieloruských úradov použité na financovanie aktivít tamojšej opozície a napríklad aj splatenie pokút, ktoré boli aktivistom uložené. Uvádza to Viasna citujúc bieloruskú prokuratúru.

Viasna tiež informovala, že prípad sa dostane pred súd, termín začiatku procesu však zatiaľ stanovený nebol.

Biaľacki založil Viasnu, ktorej názov v preklade znamená jar v roku 1996. V súčasnosti je to najznámejšia bieloruská ľudskoprávna skupina, približuje AFP.

Biaľackému (60) bola prestížna Nobelova cena za mier udelená v októbri. Spoločne s ním ju získala i ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL). Ocenenie im bolo udelené za úsilie, ktoré vynakladajú v oblasti "ľudských práv, demokracie a mierového spolužitia (troch) susediacich krajín – Bieloruska, Ruska a Ukrajiny".

Nobelovu cenu za mier laureátom odovzdajú na ceremónii, ktorá sa uskutoční 10. decembra v Osle. Biaľackého tam má zastupovať jeho manželka Natalľa Pinčuková.

Biaľacki bol spolu so svojimi spolupracovníkmi uväznený po rozsiahlych demonštráciám, ktoré vypukli v Bielorusku po sporných prezidentských voľbách v roku 2020. V tých oficiálne zvíťazil Alexandr Lukašenko, medzinárodne spoločenstvo ich však označilo za podvod.

Biaľacki je dlhodobo bojovníkom voči represiám, pričom v bieloruskom väzení v dôsledku týchto svojich aktivít strávil mnoho rokov. Vo väzení oslávil 25. septembra aj svoje 60. narodeniny, rovnako ako pred dekádou už aj 50. narodeniny.