Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Lavína spadla rovno na zjazdovku v Andermatte, vyslobodili 6 zranených

Horskí záchranári pátrajú po nezvestných osobách po páde lavíny na zjazdovku v lyžiarskom stredisku Andermatt v strednom Švajčiarsku vo štvrtok 26. decembra 2019. Foto: TASR/AP

Išlo o neobyčajne veľkú lavínu, povedal DPA hovorca polície Reto Pfister. Agentúra AP informovala, že dve ľahko zranené osoby záchranári letecky previezli do nemocnice.

Andermatt 26. decembra (TASR) - Prinajmenšom šesť lyžiarov zasiahla mohutná lavína, ktorá spadla vo štvrtok priamo na zjazdovku v švajčiarskom lyžiarskom stredisku Andermatt. Dve z týchto osôb utrpeli ľahké zranenia, pričom spod lavíny ich vyslobodili záchranári. Zvyšní štyria ľudia vyviazli celkom bez zranení a z masy snehu sa dostali svojpomocne či tiež pomocou záchranárov, informovala s odvolaním sa na vyjadrenie miestnej polície agentúra DPA.

Hovorca miestnej polície Reto Pfister novinárom na tlačovej konferencii povedal, že v oblasti nebola nahlásená žiadna ďalšia nezvestná osoba. Dodal však, že pátracia akcia bude pokračovať až dovtedy, kým záchranári nepreskúmajú celú oblasť, ktorú zasiahla lavína. Tá bola podľa jeho slov dlhá 300 a široká 60 metrov.

"Išlo o neobyčajne veľkú lavínu," povedal DPA hovorca polície Reto Pfister. Agentúra AP informovala, že dve ľahko zranené osoby záchranári letecky previezli do nemocnice.



Portál blick.ch uverejnil na svojej webstránke videozáznam, ktorý natočil jeden zo svedkov incidentu. Je na ňom vidieť masu snehu valiacu sa dolu svahom, na ktorom sa lyžuje viacero ľudí. Viacerí z nich lyžujú zjavne priamo v trase lavíny.

Švajčiarske úrady zriadili v súvislosti s lavínou horúcu linku pre ľudí snažiacich sa získať informácie o svojich príbuzných.