Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lavíny v Afganistane usmrtili najmenej 21 ľudí

ilustračné foto Foto: TASR

Táto zima je v Afganistane krutá - výdatne tam sneží, padajú lavíny a dochádza k bleskovým záplavám.

Kábul 14. februára (TASR) - Najmenej 21 mŕtvych si vyžiadala séria lavín, ktorá vo štvrtok zasiahla stredoafganskú provinciu Dájkondí. V piatok o tom informovali tamojšie úrady.

Podľa hovorcu ministerstva pre núdzové situácie Ahmada Tamíma Azímího je stále nezvestných sedem ľudí. Lavíny tiež zranili desať ďalších osôb. Údaje zverejnila tlačová agentúra AP.

Všetkých 21 obetí na životoch pochádzalo z dvoch rodín v spomínanej oblasti, dodal Azímí. Lavíny zničili tiež najmenej 50 domov.

Pátracie a záchranné skupiny od štvrtka stále pracujú, snažia sa nájsť nezvestných a pomôcť obetiam.

Počet mŕtvych podľa hovorcu pravdepodobne ešte stúpne, pretože chladné počasie a ťažké podmienky brzdia záchranné akcie. Väčšina hlavných ciest je pre husté sneženie a obavy z lavín už celé týždne uzatvorená.

Táto zima je v Afganistane krutá - výdatne tam sneží, padajú lavíny a dochádza k bleskovým záplavám. Po úmrtiach zo štvrtka stúpol počet usmrtených pri lavínach a náhlych povodniach v krajine za posledné dva mesiace na 72. Od začiatku zimy utrpel zranenia veľký počet ľudí a záplavová voda zmietla 2400 domov.

Afganistan trpí od sovietskej invázie v roku 1979, teda už vyše štyri desaťročia, vojnami a konfliktami. Prírodné pohromy ako zosuvy pôdy, záplavy a lavíny si v krajine už tiež vyžiadali veľa ľudských životov, lebo je tam slabá infraštruktúra a malý rozvoj mimo veľkých miest. Zhoršovanie životného prostredia takisto prehĺbilo problémy.