Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Lavrov aj Kubela sú v letovisku Antalya,čaká sa na začiatok rozhovorov

Na kombo snímke zľava Sergej Lavrov a Dmitro Kuleba. Foto: TASR/AP

Lavrov aj Kubela sú v letovisku Antalya; čaká sa na začiatok rozhovorov

Antalya 10. marca (AFP) - Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny sú už v tureckom letovisku Antalya, kde sa majú vo štvrtok konať rozhovory sprostredkované Tureckom. Pôjde o prvý diplomatický kontakt na vysokej úrovni medzi Moskvou a Kyjevom, odkedy Rusko napadlo Ukrajinu, napísala agentúra AFP.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na sociálnej sieti Telegram zverejnila zábery z rokovania Sergeja Lavrova s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom. Potom sa očakáva stretnutie so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom.

Doterajšie mierové rozhovory na nižšej úrovni v Bielorusku nepriniesli výrazný posun, konštatuje AFP. Rusko síce súhlasilo s vytvorením humanitárnych koridorov na evakuáciu obyvateľov, avšak Kyjev Moskvu obvinil z porušenia týchto dohôd.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ešte v stredu uviedol, že od stretnutia s Lavrovom si veľa nesľubuje, a svojho ruského rezortného partnera vyzval, aby k rozhovorovom pristupoval "v dobrej viere, a nie z propagandistického hľadiska".