Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Ak sa chce Západ biť za Ukrajinu, Rusko je pripravené

Sergey Lavrov Foto: TASR/AP

Skúsený diplomat Lavrov je vo funkcii ministra zahraničných vecí už dve desaťročia. Najnovšie vyjadrenie predniesol na parlamentom pohovore o opätovnom vymenovaní do funkcie v novej vláde.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 13. mája (TASR) - Ak sa chcú západné krajiny biť na bojisku za Ukrajinu, Rusko je na to pripravené. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Je to ich právo, ak to chcú na bojisku, bude to na bojisku," citovala Lavrova ruská agentúru RIA Novosti.

Rusko zosilnelo svoje varovania o nebezpečenstve vzniku priameho konfliktu so Severoatlantickou alianciou po vyjadreniach francúzskeho prezidenta. Emmanuel Macron odmietol vylúčiť možnosť, že Západ by na Ukrajinu niekedy v budúcnosti mohol vyslať svojich vojakov.

Kremeľ minulý týždeň uviedol, že vyslanie vojakov NATO na Ukrajinu by bolo mimoriadne nebezpečné a podľa ruského prezidenta Vladimira Putina by to mohlo viesť k tretej svetovej vojne.

Skúsený diplomat Lavrov je vo funkcii ministra zahraničných vecí už dve desaťročia. Najnovšie vyjadrenie predniesol na parlamentom pohovore o opätovnom vymenovaní do funkcie v novej vláde. Jej vznik vyplýva z ústavy, pretože Putin sa začiatkom mája po voľbách stal prezidentom na nové šesťročné funkčné obdobie.

Lavrov počas pohovoru tiež uviedol, že júnové mierové rokovania o konflikte na Ukrajine vo Švajčiarsku sú akýmsi ultimátom pre Moskvu. Situáciu prirovnal k potrestaniu žiaka, o ktorom učitelia rozhodujú bez jeho účasti a následne mu len oznámia trest. "S nikým sa takto nemôžete rozprávať, obzvlášť nie s nami," vyhlásil šéf ruskej diplomacie.