Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lavrov: EÚ riadne nevyšetruje výbuchy na plynovodoch Nord Stream

Na archívnej snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia vo Švédsku a Dánsku tvrdia, že explózie boli výsledkom úmyselnej sabotáže, možných vinníkov však neuviedli.

Moskva 21. decembra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu obvinil európske krajiny, že nevedú riadne vyšetrovanie série výbuchov, ktoré v septembri zasiahli plynovody Nord Stream. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Po výbuchoch na Nord Stream – ktoré, ako sa zdá, nikto v Európskej únii nebude objektívne vyšetrovať – Rusko zastavilo prepravu plynu cez severné trasy," povedal Lavrov.

Rusko obvinilo z účasti na výbuchoch Britániu, čo Londýn odmietol. Vyšetrovatelia vo Švédsku a Dánsku tvrdia, že explózie boli výsledkom úmyselnej sabotáže, možných vinníkov však neuviedli.

Denník The Washington Post s odvolaním sa na diplomatov a predstaviteľov tajných služieb v stredu uviedol, že sa doposiaľ neobjavili nijaké presvedčivé dôkazy o tom, že za útokmi mohlo stáť samotné Rusko, ako bezprostredne po nich tvrdili niektoré západné vlády a analytici. Niektoré zo zdrojov sa podľa denníka teraz domnievajú, že vinníkov zrejme nebude možné určiť.

Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 majú spoločnú ročnú kapacitu 110 miliárd kubických metrov – viac než polovicu bežného ruského exportu plynu. Úseky 1224 kilometrov dlhých potrubí, ktoré vedú z Ruska do Nemecka, ležia v hĺbke približne 80 až 110 metrov a Moskva tvrdí, že zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o tom, či sa ich pokúsi opraviť, píše Reuters.