Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lavrov: G20 nevydá po rokovaniach v Indii spoločné vyhlásenie

Na snímke účastníci počas rokovania záverečného dňa stretnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Naí Dillí v Indii vo štvrtok 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Lavrov sa po rokovaniach sťažoval na zlé spôsoby reprezentantov západných krajín.

Naí Dillí 2. marca (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok povedal, že po rokovaniach skupiny G20 v indickej metropole Naí Dillí nebude vydané spoločné vyhlásenie. India ako hosťovská krajina miesto toho zo zasadnutia zverejní zhrnutie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vyhlásenie bolo zablokované a výsledok diskusií bude opísaný v súhrne, o ktorom bude hovoriť indické predsedníctvo (G20)," povedal Lavrov po rokovaniach novinárom prostredníctvom tlmočníka. Rokovaniam dominovala téma ruskej útočnej vojny na Ukrajine.

Šéf ruskej diplomacie priblížil, že debaty o spoločnom vyhlásení zlyhali pre viaceré otázky vrátane postoja Moskvy, ktorá trvá na vyšetrení sabotáže na plynovode Nord Stream zo septembra minulého roku.

AFP pripomína, že Rusko a Západ sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za tieto explózie. Vyšetrovanie švédskych, dánskych a nemeckých predstaviteľov však zatiaľ vinu v tejto záležitosti nepripísalo žiadnej krajine.

Lavrov sa po rokovaniach sťažoval na zlé spôsoby reprezentantov západných krajín. "Nemyslia už viac na diplomaciu, zaoberajú sa len vydieraním a vyhrážaním sa všetkým ostatným," poznamenal.