Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Lavrov a Kerry sa zhodli na implementácii februárovej dohody z Kyjeva

Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry (vpravo), francúzsky prezident Francois Hollande (tretí zľava), francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius (vľavo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (druhý zľava) Foto: TASR/AP

John Kerry povedal, že z rokovaní vzišli "kreatívne a náležité nápady" na riešenie krízy.

Moskva 6. marca (TASR) - Ministri zahraničných vecí Ruska a Spojených štátov v stredu súhlasili s tým, že by mali pomôcť Ukrajine implementovať dohodu sprostredkovanú Európskou úniou.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym v Paríži. "Súhlasili sme s tým, že Ukrajinci potrebujú pomoc pri implementácii dohody z 21. februára," citovala Lavrova agentúra RIA Novosti.

Februárová dohoda medzi ukrajinskou vládou a opozíciou, ktorú sprostredkovali ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska, predpokladá predčasné prezidentské a parlamentné voľby, vytvorenie vlády národnej jednoty a návrat k predchádzajúcej ústave. Dohoda by umožnila niekdajšej proruskej vláde zostať pri moci do predčasných volieb.

John Kerry: Rokovania o Ukrajine budú pokračovať

Ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska a západných krajín sa dohodli, že rokovania o stabilizácii situácie na Ukrajine budú pokračovať v nasledujúcich dňoch, uviedol po dnešnej schôdzke v Paríži šéf americkej diplomacie John Kerry.

Minister podľa agentúry Reuters povedal, že z rokovaní vzišli "kreatívne a náležité nápady" na riešenie krízy. Zdôraznil však, že pozícia Spojených štátov sa "ani trochu nezmenila".

"Nemôžeme dovoliť a nedovolíme, aby integrita a suverenita Ukrajiny bola porušovaná a aby to zostalo bez odpovede," citovala Kerryho agentúra DPA.

Reuters ešte predtým informoval, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odišiel z parížskych rokovaní bez toho, aby sa stretol so svojím ukrajinským rezortným partnerom Andrijom Deščycom.

Lavrov, ktorý rokoval s ministrami zahraničných vecí Spojených štátov, Francúzska, Nemecka a Británie, taktiež uviedol, že ďalšie rozhovory o Ukrajine sa uskutočnia v "nasledujúcich dňoch".