Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Lavrov navštívi v stredu Irán v snahe o ukončenie konfliktu v Sýrii

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Jeho rokovania v Iráne sa podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sústredia na situáciu na Blízkom východe a v severnej Afrike, s dôrazom na Sýriu.

Moskva 11. júna (TASR) - Rusko dnes vyzvalo na zapojenie Iránu do snáh o ukončenie konfliktu v Sýrii a uviedlo, že minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívi v stredu Teherán.

Jeho rokovania v Iráne sa podľa ruského ministerstva zahraničných vecí sústredia na situáciu na Blízkom východe a v severnej Afrike, s dôrazom na Sýriu a moskovské stretnutie globálnych mocností s Iránom k jeho jadrovému programu, ktoré bude v dňoch 18.- 19. júna.

Rusko odoláva nátlaku Západu a arabských krajín Perzského zálivu, aby prijalo tvrdší postoj voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Odmieta výzvy na sankcie a obhajuje konferenciu, ktorá by priviedla k jednému stolu globálne i regionálne mocnosti vrátane Iránu.

"Bez účasti Iránu nebude príležitosť na konštruktívny medzinárodný vplyv v záležitosti Sýrie využitá v plnom rozsahu," uviedlo ministerstvo.

"Rozšírenie 'líbyjského modelu' na ďalšie krajiny Blízkeho východu a severnej Afriky, ktoré zachvátili revolučné udalosti, je neprípustné," uviedlo ministerstvo v komuniké k Lavrovovej návšteve Iránu.