Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lavrov označil rozhovor s Blinkenom v Indii za konštruktívny

Na snímke Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na medzinárodnej konferencii Raisina Dialog v romci schôdzky šéfov diplomacií skupiny G20 v indickom Naí Dillí 3. marca 2023. Foto: TASR/AP

Stretnutie oboch ministrov sa uskutočnilo v rámci schôdzky šéfov diplomacií krajín skupiny G20 v indickom Naí Dillí.

Moskva 10. marca (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že minulotýždňový rozhovor so šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom v Indii bol "konštruktívny". Od americkej strany sa však nedozvedel nič nové. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Stretnutie oboch ministrov sa uskutočnilo v rámci schôdzky šéfov diplomacií krajín skupiny G20 v indickom Naí Dillí. Lavrov pre ruskú štátnu televíziu povedal, že stretnutie trvalo desať minút a diskutovali o otázke jadrových zbraní a konflikte na Ukrajine.

"Diskutovali sme konštruktívne, bez emócii, podali sme si ruky," priblížil šéf ruskej diplomacie.

"Všetko, čo som počul, bol postoj, ktorý už bol verejne mnohokrát vyjadrený a zdôraznený. Poskytol som svoje čestné a podrobné hodnotenie Novej dohody START a prečo sme považovali za nevyhnutné prerušiť ju," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil pozastavenie účasti na Novej dohode START vo februárovom príhovore o stave krajiny. Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami. Na jej základe obe krajiny vykonávali vzájomné inšpekcie jadrových zbraní.

Ruská diplomacia tvrdí, že Moskva bude aj napriek pozastaveniu naďalej dodržiavať obmedzenia z tejto dohody pre nosiče jadrových hlavíc, teda počty rakiet a strategických bombardérov. Rusko naďalej plánuje informovať Spojené štáty aj o plánovaných skúškach medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM) či nasadení jadrových zbraní.

Moskva v piatok uviedla, že je stále v kontakte s Washingtonom v súvislosti s dohodou, no existuje len malá nádej na návrat Ruska k dohode.

Lavrov a Blinken sa naposledy osobne stretli vlani v januári vo švajčiarskej Ženeve. V Indii išlo o ich prvé stretnutie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.