Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Lavrov popiera vojnové zločiny: Udalosti v Buči zinscenoval Kyjev

Vojaci kráčajú okolo zničených ruských tankov v ukrajinskom meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti počas 39. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v nedeľu 3. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie ďalej tvrdil, že mŕtve telá v uliciach Buči boli "zinscenované" a že išlo o "falošnú verziu udalostí" na Ukrajine.

Moskva 4. apríla (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že ukrajinská verzia toho, čo sa stalo v meste Buča, je v skutočnosti "fingovaným útokom", ktorého skutočným cieľom bolo podkopanie postavenia Moskvy. Podľa neho ide o provokáciu zo strany Kyjeva. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

"Ide o provokáciu, ktorá predstavuje priamu hrozbu pre svetový mier a bezpečnosť," vyhlásil Lavrov. Šéf ruskej diplomacie ďalej tvrdil, že mŕtve telá v uliciach Buči boli "zinscenované" a že išlo o "falošnú verziu udalostí" na Ukrajine. Lavrov poznamenal, že Rusko vyzvalo na zvolanie mimoriadneho zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, avšak Británia, ktorá BR OSN v súčasnosti predsedá, ho odmietlo zvolať.

Ukrajinské úrady uviedli, že po minulotýždňovom odchode ruských jednotiek našli v meste Buča telá štyroch stoviek civilistov. Mnohé z nich mali zviazané ruky či strelné zranenia. Reportéri AFP, Reuters aj televízie CNN nakrútili zábery z mesta vrátane viacerých masových hrobov. Spoločnosť Maxar zverejnila zábery, podľa ktorých boli vidieť prvé známky vykopávania masového hrobu v areáli miestneho kostola už 10. marca. Viacerí svetoví lídri vyjadrili rozhorčenie a údajné ruské zverstvá v Buči ostro odsúdili.