Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Lavrov pozval Kerryho na ďalšie rokovania ohľadne situácie na Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vľavo) a jeho ruský rezortný partner Sergej Lavrov. Foto: FOTO TASR/AP

Kerry však podľa šéfa ruskej diplomacie v sobotu povedal, že návštevu chce odložiť.

Soči 10. marca (TASR) - Rusko vypracovalo vlastné návrhy na návrat situácie na Ukrajine do legislatívneho rámca, ktorý bude prihliadať na záujmy všetkých Ukrajincov. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Lavrov na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom tiež uviedol, že pozval amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, aby dnes navštívil Moskvu a pokračoval v rokovaniach o situácii na Ukrajine. Kerry však podľa šéfa ruskej diplomacie v sobotu povedal, že návštevu chce odložiť.

Ruské jednotky medzitým dnes podľa agentúry Interfax, na ktorú sa odvolal Reuters, spustili paľbu zo samopalov počas obsadzovania námornej základne na ukrajinskom polostrove Krym. Agentúra Interfax citovala nemenované ukrajinské vojenské zdroje, podľa ktorých neutrpel zranenia nikto z ukrajinských vojakov.

Nemenovaný dôstojník ukrajinského námorníctva spresnil, že ruskí vojaci vtrhli na základňu blízko vnútrozemského mesta Bachčisaraj približne o 13.00 h SEČ. Ukrajinským vojakom vzali mobilné telefóny a začali s pokusmi o presun vojenských vozidiel. Veliteľ základne sa pokúšal vyjednávať o ukončení akcie, citovala agentúra Reuters.