Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lavrov pricestoval na návštevu Juhoafrickej republiky

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v Juhoafrickej republike 23. januára 2023. Foto: TASR/AP

Juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová ešte pred schôdzkou médiám povedala, že rokovania pomôžu posilniť už aj tak dobré vzťahy.

Pretória 23. januára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok pricestoval na rokovania do Juhoafrickej republiky (JAR). TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

Juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová ešte pred schôdzkou médiám povedala, že rokovania pomôžu "posilniť už aj tak dobré vzťahy". Počas rokovania označila Rusko za "hodnotného partnera".

JAR patrí k 17 africkým štátom, ktoré sa v marci 2022 zdržali pri hlasovaní o rezolúcii OSN odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu, pripomína Reuters.

Vzťahy JAR s Moskvou sú však terčom kritiky a niektorí kritici vládu obviňujú, že sa vzdáva svojho neutrálneho postoja. Opozičný poslanec Darren Bergman pre agentúru AP uviedol, že je "jasné", že vláda JAR otvorene podporuje Rusko.

JAR v januári prevzala ročné predsedníctvo skupiny krajín BRICS, členmi ktorého sú aj Brazília, Čína, India a Rusko. JAR minulý týždeň oznámila, že s Ruskom a Čínou vo februári zorganizuje 10-dňové spoločné námorné vojenské cvičenia neďaleko miest Durban a Richards Bay.