Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Lavrov pripustil dočasnú evakuáciu ruských diplomatov z Kyjeva

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová počas spoločnej tlačovej konferencie 10. februára 2022 v Moskve. Foto: TASR/AP

Zrejme tiež odporučíme pracovníkom našich diplomatických inštitúcií, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná, aby sa na chvíľu vrátili domov, uviedol Lavrov.

Moskva/Kyjev 10. februára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok nevylúčil čiastočnú evakuáciu diplomatov z Ukrajiny. Stalo by sa tak v súvislosti s podobnými krokmi Spojených štátov a Británie.

Podľa spravodajského webu RBK to Lavrov vyhlásil na vo štvrtok na tlačovej konferencii po stretnutí s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou.

Lavrov vysvetlil, že v Moskve sa už zaoberali tézou, že "Anglosasi niečo chystajú, keď evakuujú svojich ľudí (z Ukrajiny). Aj my sme sa prizreli ich konaniu a zrejme tiež odporučíme pracovníkom našich diplomatických inštitúcií, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná, aby sa na chvíľu vrátili domov," povedal.

Existenciu úvah o dočasnom stiahnutí časti personálu z ruského veľvyslanectva v Kyjeve potvrdil pre agentúru TASS aj nemenovaný zdroj z tejto diplomatickej misie.

Dnešné rokovania s Trussovou o situácii na Ukrajine neviedli podľa Lavrova k výrazným zmenám. Konštatoval, že je sklamaný výsledkami stretnutia, a rozhovor s britskou kolegyňou označil za "rozhovor nemého s hluchým". "Zdá sa, že počúvame, ale nepočujeme," uviedol Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová prichádzajú na rozhovory 10. februára 2022 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Šéfka britskej diplomacie však podobne ako jej ruský kolega vyjadrila nádej, že rokovania s Ruskom budú pokračovať.

Lavrov zároveň označil svoje stretnutie s Trussovou za "bezprecedentné" a podotkol, že sa uskutočnilo v predvečer rokovaní ministrov obrany oboch krajín.


Ruský minister zahraničia tiež poznamenal, že ministri zahraničných vecí oboch štátov sa naposledy stretli v roku 2017, keď funkciu šéfa britskej diplomacie zastával súčasný premiér Boris Johnson.

Koncom januára americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo evakuáciu rodín amerických diplomatov z Ukrajiny, a to z dôvodu "hrozby vojenskej akcie zo strany Ruska". Ministerstvo tiež povolilo dobrovoľný odchod zamestnancov americkej administratívy a uviedlo, že občania USA by mali zvážiť svoj odchod z Ukrajiny.

Následne začal svojich členov diplomatickej misie v Kyjeve evakuovať aj Londýn, ktorý nariadil návrat približne polovici britských diplomatov pôsobiacich na tomto veľvyslanectve.

TASS pripomenul, že stiahnutie svojich diplomatov a ich rodín pre hrozbu ďalšej eskalácie na východe Ukrajiny avizovali aj Austrália, Nemecko, Kanada či Japonsko. Ukrajinské vedenie toto rozhodnutie označilo za predčasné a neodôvodnené.