Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Rusko garantuje bezpečnosť samozvaných DĽR a LĽR

Žena nesie na rukách dieťa, zatiaľčo miestni obyvatelia z Doneckého regiónu nastupujú do vlaku na železničnej stanici počas ich evakuácie do Ruska v meste Nižnyj Novgorod, v oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami na východe Ukrajiny 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Kríza na Ukrajine sa vyostrila po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov.

Moskva 22. februára (TASR) - Rusko garantuje bezpečnosť samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), ktoré ležia na východe Ukrajiny. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova táto povinnosť Rusku vyplýva zo zmlúv o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, ktoré v utorok ratifikovali parlamenty DĽR a LĽR, informuje agentúra RIA Novosti.

"V podpísaných zmluvách o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci medzi Ruskom a týmito novými štátmi (DĽR a LĽR) garantujeme zaistenie ich bezpečnosti. Myslím si, že to je každému jasné," uviedol Lavrov. Zároveň dodal, že Rusko očakávalo, ako bude Západ reagovať na uznanie separatistických ukrajinských regiónov, a je pripravené na sankcie.

"Už nám hrozia všelijakými sankciami... No my už sme na to zvyknutí, vieme, že sankcie by sa zaviedli aj tak," uviedol Lavrov s tým, že Západ by sankcie na Rusko podľa neho uvalil bez ohľadu na to, či by na to dôvod mal alebo nemal.

Miestni obyvatelia z Doneckého regiónu nastupujú do vlaku na železničnej stanici počas ich evakuácie do Ruska v meste Nižnyj Novgorod, v oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami na východe Ukrajiny 22. februára 2022.
Foto: TASR/AP


"Naši európski, americkí i britskí kolegovia sa nezastavia, pokiaľ nevyčerpajú všetky možnosti na takzvané potrestanie Ruska,"
citovala Lavrova agentúra Reuters.

Kríza na Ukrajine, pri ktorej má Západ obavy, že vyústi do vojny, sa vyostrila v pondelok po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov. Spravil tak krátko po tom, ako v televíznom vysielaní oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

Spojené štáty, Európska únia i Británia následne zareagovali vyhlásením, že za tento krok uvalia na Rusko sankcie.