Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Rusko je vďaka vojne na Ukrajine silnejšie

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov rozpráva počas výročného stretnutia ministrov zahraničných vecí štátov Kaspického mora v Moskve 5. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Lavrov, na ktorého Británia a EÚ uvalili sankcie, povedal, že Západ sa snaží Rusko na Ukrajine vyčerpať.

Londýn 10. decembra (TASR) - Rusko sa v dôsledku konfliktu na Ukrajine stalo silnejším; rovnako ako keď kedysi porazilo Hitlera a Napoleona, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, uviedla v nedeľu stanica Sky News.

Lavrov v rozsiahlej sérii tvrdení povedal, že "hybridná vojna", ktorú Západ údajne vedie proti Rusku, je založená na "kultúre zrušenia". Vyhlásil tiež, že "500-ročná nadvláda Západu nad svetom" sa blíži ku koncu.

Lavrov, na ktorého Británia a EÚ uvalili sankcie, povedal, že Západ sa snaží Rusko na Ukrajine vyčerpať. "Je na Ukrajincoch, aby si uvedomili, ako hlboko sa ocitli v jame, do ktorej ich dostali Američania," povedal Lavrov.

Na otázku, aké sú šance diplomacie na dosiahnutie prímeria alebo mieru, odpovedal: "Musíte zavolať (ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi) Zelenskému, pretože pred rokom a pol podpísal dekrét, ktorý zakazuje akékoľvek rokovania s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom," cituje Lavrova Sky News.

Lavrov zároveň tvrdí, že Rusko sa vďaka vojnovému konfliktu na Ukrajine stalo silnejším - rovnako ako sa stalo silnejším vďaka porážke Napoleona a Hitlera v minulosti.

Moskva bežne nezverejňuje počty svojich obetí vo vojne, ale Ukrajina tvrdí, že od začiatku invázie vo februári 2022 zahynulo viac ako 338.000 ruských príslušníkov armády.