Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Lavrov sa na Bali stretol s generálnym tajomníkom OSN Guterresom

Generálny tajomník OSN António Guterres (vľavo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) diskutujú na summite G20 na indonézskom ostrove Bali v utorok 15. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Šéf ruskej diplomacie v utorok povedal, že stále pretrvávajú prekážky pre vývoz ruského obilia a hnojív na svetový trh, no OSN pracuje na ich odstránení.

Nasa Dua 15. novembra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol v utorok počas summitu G20 na Bali s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová na sociálnych sieťach zverejnila fotografiu Lavrova a Guterresa za stolom s vlajkami Ruska a Organizácie Spojených národov. V príspevku však nekonkretizovala, o čom obaja predstavitelia počas stretnutia hovorili.

Šéf ruskej diplomacie neskôr novinárom povedal, že rokovali o dohode o vývoze obilia z Ukrajiny. Ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina v uplynulých mesiacoch túto dohodu kritizovali ako nespravodlivú. Tvrdia, že Západ nedodržal tú časť dohody, ktorá mala uvoľniť protiruské sankcie a mala uľahčiť export potravín a hnojív z Ruska.

Šéf ruskej diplomacie v utorok povedal, že stále pretrvávajú prekážky pre vývoz ruského obilia a hnojív na svetový trh, no OSN pracuje na ich odstránení. Lavrov uviedol, že Guterres robí všetko pre splnenie tejto časti dohody. Generálny tajomník OSN podľa Lavrova povedal, že získal písomný prísľub od Spojených štátov a Európskej únie, aby neboli uvaľované sankcie na subjekty zaoberajúce sa vývozom ruského obilia.

Spomínanú dohodu sa podarilo vyjednať za pomoci OSN a Turecka v júli a umožnila Ukrajine obnoviť export poľnohospodárskych tovarov cez jej čiernomorské prístavy. Vyprší 19. novembra a Moskva stále neuviedla, či svoju účasť na tejto dohode predĺži. Účasť na plnení dohody Moskva na krátko pozastavila koncom októbra, keď prišlo k útoku na ruské vojnové lode na anektovanom Krymskom polostrove.