Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sergej Lavrov sa v Indii neformálne stretol s Kerrym

Sergej Lavrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kerry, ktorý bol šéfom americkej diplomacie v rokoch 2013-17, s Lavrovom telefonicky hovoril o klimatických zmenách a príslušných záležitostiach už aj vo februári.

Naí Dillí 6. apríla (TASR) - Osobitný americký prezidentský vyslanec pre klimatické otázky John Kerry sa v Indii stretol s ruským ministrom zahraničných vecí a svojím niekdajším náprotivkom Sergejom Lavrovom. Politici hovorili o globálnej klimatickej agende.

Podľa stanice Slobodná Európa, ktorá sa odvoláva na ruské tlačové agentúry TASS a Interfax, ku krátkemu stretnutiu došlo v utorok v indickom hlavnom meste Naí Dillí v hoteli, kde sa obaja predstavitelia nachádzali v rámci spolu nesúvisiacich diplomatických ciest. Lavrov je na pracovnej návšteve Indie, kým Kerry je v indickej metropole v spojitosti s on-line klimatickým summitom, ktorý sa uskutoční 22.-23. apríla. Spojené štáty naň pozvali lídrov 40 krajín vrátane Ruska a Číny.

Kerry, ktorý bol šéfom americkej diplomacie v rokoch 2013-17, s Lavrovom telefonicky hovoril o klimatických zmenách a príslušných záležitostiach už aj vo februári.

Spojené štáty sa ihneď po nástupe administratívy nového amerického prezidenta Joea Bidena do úradu vo februári oficiálne vrátili k parížskej klimatickej dohode, čo európski lídri privítali.

Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump vyňal USA zo zmienenej dohody v roku 2017, označiac ju za "pohromu" pre americkú ekonomiku. Trump počas svojej vlády bagatelizoval obavy vedcov z následkov zmeny klímy.

Avizovaná schôdzka bude po viac ako štyroch rokoch prvou významnou medzinárodnou diskusiou o klíme, ktorú povedie americký líder. Na rozdiel od Trumpa pokračovali politici v Európe a inde vo svete v uplynulých rokoch v diskusiách o nástrojoch boja proti zmene podnebia.

Mestá na celom svete si v sobotu 28. marca vypnutím svetiel pripomenuli Hodinu Zeme, ktorá mala zvýšiť povedomie verejnosti v oblasti klimatických zmien. Svoje svetlá pri tejto príležitosti zhasli i pamätihodnosti vo viacerých európskych metropolách ako Eiffelova veža v Paríži, rímske Koloseum a Brandenburská brána v Berlíne.