Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lavrov tvrdí, že Západ marí dohodu o vývoze obilia a hnojív

Na snímke ruský minister zahraničných vecí fajčí počas príchodu na rokovania záverečného dňa stretnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Naí Dillí v Indii vo štvrtok 2. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že s predĺžením danej dohody bude súhlasiť iba vtedy, ak budú zohľadnené záujmy ruských poľnohospodárskych výrobcov.

Naí Dillí 2. marca (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok obvinil Západ zo snahy o "nehanebné pochovanie" čiernomorskej obilnej iniciatívy, ktorú vlani v júli podpísali Rusko a Ukrajina. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Čiernomorská obilná iniciatíva, ktorú pomohli sprostredkovať Turecko a OSN, obsahuje dve dohody. Jedna s platnosťou 120 dní umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna na Ukrajine. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív v čase platnosti sankcií uvalených na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Moskva už viackrát kritizovala prístup Západu k dohode, pretože podľa nej nerobí dosť na uľahčenie exportu ruských obilnín a hnojív.

"Západ nehanebne pochováva dobre známu humanitárnu iniciatívu generálneho tajomníka OSN (Antónia Guterresa)," citovala Lavrovove slová na schôdzke ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v Naí Dillí ruská štátna tlačová agentúra Ria Novosti.

Platnosť čiernomorskej obilnej iniciatívy vyprší 18. marca. Predĺžená bude len v prípade, ak žiadna zo strán nebude mať voči tomu námietky, vysvetľuje Reuters.

Moskva kritizovala dohodu aj pred predchádzajúcim termínom na predĺženie predmetnej dohody vlani v novembri v snahe o získanie ďalších ústupkov od Západu. Dohoda bola však napriek tomu predĺžená o ďalších 120 dní.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že s predĺžením danej dohody bude súhlasiť iba vtedy, ak budú zohľadnené záujmy ruských poľnohospodárskych výrobcov.

I napriek tomu, že západné sankcie výslovne nezasahujú ruský poľnohospodársky sektor Moskva tvrdí, že sankcie majú vplyv na platby, prepravu a poistenie a predstavujú preto "prekážku" pre vývoz ruských obilnín a hnojív.