Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lavrov tvrdí, že Západ zabránil rokovaniam o konci vojny na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v Juhoafrickej republike 23. januára 2023. Foto: TASR/AP

Lavrov v Pretórii rokoval s ministerkou zahraničných vecí JAR Naledi Pandorovou. Rusko sa usiluje posilniť svoje vzťahy s najrozvinutejšou africkou krajinou, ktorá je jeho spojencom, píše AP.

Pretória 23. januára (TASR) - Moskva bola v prvých mesiacoch vojny ochotná rokovať s Ukrajinou, USA a ďalšie západné krajiny však Kyjevu poradili, aby s tým nesúhlasil. V pondelok to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Je dobre známe, že sme podporovali návrh ukrajinskej strany rokovať na začiatku špeciálnej vojenskej operácie," povedal Lavrov počas návštevy Juhoafrickej republiky. Obe delegácie sa podľa neho na konci marca dohodli, že chcú konflikt vyriešiť.

USA, Británia a niektoré európske krajiny však Ukrajine povedali, že na dosiahnutie dohody je ešte príliš skoro a režim v Kyjeve sa k prípravám na rokovania už nevrátil, uviedol Lavrov. Rusko pritom odmieta požiadavky Kyjeva a Západu na úplné stiahnutie sa z Ukrajiny, pripomína AP.

Lavrov v Pretórii rokoval s ministerkou zahraničných vecí JAR Naledi Pandorovou. Rusko sa usiluje posilniť svoje vzťahy s najrozvinutejšou africkou krajinou, ktorá je jeho spojencom, píše AP.

JAR patrí k 17 africkým štátom, ktoré sa v marci 2022 zdržali pri hlasovaní o rezolúcii OSN odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu, pripomína agentúra Reuters. JAR minulý týždeň oznámila, že s Ruskom a Čínou vo februári zorganizuje 10-dňové spoločné námorné vojenské cvičenia neďaleko miest Durban a Richards Bay.

Pandorová v pondelok odmietla kritiku manévrov a uviedla, že takéto cvičenia s "priateľmi" sú prirodzenou súčasťou vzťahov. Niektoré opozičné strany a ukrajinská komunita v JAR označili Lavrovovu návštevu za necitlivú.