Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lavrov: USA už pomáhajú Rusku v boji s koronavírusom

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Minister takisto povedal, že Moskva a Washington plánujú viesť v blízkej budúcnosti konzultácie, najmä o strategickej stabilite.

Moskva 12. mája (TASR) – Rusko v boji proti šíreniu nového koronavírusu neodmieta pomoc zahraničných partnerov, napríklad členských krajín Európskej únie a Spojených štátov.

Dnes to novinárom povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, keď sa skončila videokonferencia Rady ministrov zahraničných vecí Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), organizácie zahrňujúcej deväť z 15 bývalých republík Sovietskeho zväzu.

Informácie priniesla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

"Prijímame pomoc od zahraničných krajín, predovšetkým ju ochotne a radi prijímame od členov Európskej únie. Už dostávame podporu a pomoc od USA," poznamenal Lavrov.

Minister takisto povedal, že Moskva a Washington plánujú viesť v blízkej budúcnosti konzultácie, najmä o strategickej stabilite.

"V blízkej budúcnosti budeme mať sériu konzultácií, napríklad o strategickej stabilite a svetových bezpečnostných záležitostiach," doplnil Lavrov. Posledné kolo rusko-amerických konzultácií o strategickej stabilite sa konalo v rakúskom hlavnom meste Viedeň v januári 2020.

Pokiaľ ide o situáciu v šírení koronavírusu v Rusku, je stále veľmi vypätá - počet ľudí, ktorí sa vírusom infikujú, stúpa každý deň. V utorok to vyhlásila šéfka ruského hygienického dozorného orgánu Anna Popovová.

Podľa najnovšej aktualizácie od ruského krízového centra zomrelo v Rusku za posledný deň 107 pacientov pozitívnych na koronavírus a celkový počet úmrtí súvisiacich s vírusom je v krajine 2116.

V Rusku bolo dosiaľ celkovo 232 243 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, pričom 43 512 pacientov sa z nákazy vyliečilo. Ruská vláda už skôr zriadila na internete horúcu linku, kde pre verejnosť aktualizuje údaje o situácii s koronavírusom, napísala štátna agentúra TASS.