Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Lavrov vo Venezuele: Je potrebné spojiť sily proti sankciám zo Západu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prichádza na tlačovú konferenciu na ministerstve zahraničných vecí vo venezuelskom Caracase v utorok 18. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Lavrov na margo vojny na Ukrajine vyhlásil, že Rusko "vyrieši situáciu" tak, že "dodrží zásady Charty OSN o zvrchovanej rovnosti štátov a princípe nedeliteľnosti bezpečnosti".

Caracas 19. apríla (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyzval spriaznené krajiny, aby "spojili sily" proti sankciám zo strany Západu, ktoré označil za "vydieranie". Uviedol to počas svojej návštevy vo Venezuele. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Lavrov v Caracase diskutoval so svojím rezortným kolegom Ivánom Gilom aj o vojne na Ukrajine. Šéf ruského rezortu diplomacie pritom nazval Venezuelu, Nikaraguu a Kubu, ktoré patria medzi spojencov Ruska, za štáty, ktoré "si vybrali svoju vlastnú cestu". Podotkol, že na všetky tieto krajiny sú – podobne ako na Rusko – uvalené sankcie, ktoré škodia ich ekonomike.

"Je potrebné spojiť sily a zabrániť pokusom o vydieranie a nezákonný jednostranný nátlak zo strany Západu," povedal Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii s Gilom.

Lavrov na margo vojny na Ukrajine vyhlásil, že Ruskoi "vyrieši situáciu" tak, že "dodrží zásady Charty OSN o zvrchovanej rovnosti štátov a princípe nedeliteľnosti bezpečnosti".

Agentúra AFP pripomína, že ruský minister zahraničných vecí pricestoval do Latinskej Ameriky, kde okrem Venezuely navštívil Brazíliu a má v pláne vycestovať aj na Kubu a do Nikaraguy, ktorých ľavicové vlády majú so Spojenými štátmi napäté vzťahy.