Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Začína sa ďalšia fáza „špeciálnej operácie“ na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Jej cieľom má byť podľa ruského ministra zahraničných vecí úplné oslobodenie Doneckej a Luhanskej republiky.

Moskva/Kyjev 19. apríla (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok uviedol, že sa začína ďalšia etapa "špeciálnej operácie" na Ukrajine. Podľa neho táto fáza prinesie výrazný vývoj. Šéf ruskej diplomacie to povedal v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Začína sa ďalšia etapa tejto špeciálnej operácie a som si istý, že to bude veľmi dôležitý moment celej tejto špeciálnej operácie," uviedol Lavrov. Jej cieľom má byť podľa neho "úplné oslobodenie Doneckej a Luhanskej republiky".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v pondelok večer oznámil, že Moskva začala rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, do ktorej je zapojená veľká časť ruskej armády. Rozsiahlu ofenzívu v Donbase Kyjev predpovedal už celé týždne.

Lavrovov rozhovor prenášaný naživo indickou spravodajskou televíziou trval takmer hodinu. Agentúra Reuters upozornila na to, že šéf ruskej diplomacie dostal aj otázku týkajúcu sa potopenia ruského raketového krížnika Moskva. Lavrov sa k tejto téme nevyjadril a odkázal na oficiálne stanovisko ruského ministerstva obrany.

Vlajková loď ruskej Čiernomorskej flotily sa potopila vo štvrtok. Moskva oficiálne popiera, že by plavidlo potopili Ukrajinci, a tvrdí, že išlo o dôsledok výbuchu munície a následného požiaru na palube a tiež zlých poveternostných podmienok. Kyjev tvrdí, že vojnové plavidlo zasiahli protilodnými strelami Neptun.