Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Západné médiá skresľujú jadrové hrozby Ruska

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Rusko nikdy neprerušilo úsilie o dosiahnutie dohôd, ktoré garantujú, že k jadrovej vojne nikdy nedôjde, vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

Londýn/Rím 2. mája (TASR) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v nedeľu uviedol, že jeho krajina sa snaží zabrániť jadrovej vojne a neblokuje úsilie v tomto smere. V rozhovore pre taliansku televíziu tiež povedal, že blížiace sa oslavy konca druhej svetovej vojny nebudú mať vplyv na operácie ruských síl na Ukrajine. TASR informácie prevzala zo stanice BBC a agentúry Reuters.

"Západné médiá skresľujú ruské hrozby," povedal Lavrov po rusky prostredníctvom tlmočníka. "Rusko nikdy neprerušilo úsilie o dosiahnutie dohôd, ktoré garantujú, že k jadrovej vojne nikdy nedôjde," vyhlásil šéf ruskej diplomacie. Zopakoval tiež tvrdenia Moskvy, že chce zaistiť bezpečnosť proruských obyvateľov východu Ukrajiny, pričom v susednej krajine bojuje proti nacizmu.

Lavrov reagoval aj na otázku, či výročie víťazstva v druhej svetovej vojne, ktoré si Rusko pripomína oslavami 9. mája, nebude zlomovým bodom vo vojne na Ukrajine.

"Naši vojaci nebudú zakladať svoje akcie na konkrétnom dátume," povedal minister. "Naše víťazstvo si pripomenieme slávnostne, ale načasovanie a rýchlosť toho, čo sa deje na Ukrajine, bude závisieť od potreby minimalizovania rizík pre civilistov a ruských vojakov," doplnil.

Britský minister obrany Ben Wallace minulý týždeň vyjadril predpoklad, že ruský prezident Vladimir Putin pripravuje na 9. mája dôležité oznámenie, pripomína BBC.