Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lavrov žiada prepustiť novinárov zadržaných počas protestov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Najmenej 20 hodín sa nedá spojiť so spravodajcom ruského portálu Znak.com. Od pondelka večera nie sú správy ani o fotografke agentúry RIA Novosti.

Minsk 11. augusta (TASR) - Niekoľko ruských novinárov, ktorí sa spravodajsky venovali povolebným protestným akciám v bieloruskej metropole Minsk, už niekoľko hodín nepodalo o sebe žiadne správy. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io.

Najmenej 20 hodín sa nedá spojiť so spravodajcom ruského portálu Znak.com. Od pondelka večera nie sú správy ani o fotografke agentúry RIA Novosti.

Vyše 40 hodín sa nedá spojiť ani s bieloruským novinárom na voľnej nohe Stanislavom Ivaškevičom, ktorý svojho času písal súbor článkov o ženách v živote úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. Článok bol publikovaný pred niekoľkými dňami.

Redakcii Meduza.io sa od noci na 10. augusta tiež nedarí nadviazať kontakt so svojím spravodajcom v Minsku.

Podľa bieloruských médií v noci na 10. augusta, keď sa po skončení hlasovania v prezidentských voľbách v Minsku i ďalších bieloruských mestách začali protestné zhromaždenia, bieloruské bezpečnostné zložky zadržali najmenej 17 novinárov.

Časť z nich už prepustili a niektorí medzičasom už aj odcestovali z Bieloruska, informoval portál Meduza.io.

O prepustenie všetkých zadržaných novinárov v utorok popoludní požiadal bieloruské úrady aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Počas protestov proti výsledkom prezidentských volieb, ktoré po nedeli pokračovali aj v pondelok večer, zadržali bieloruské bezpečnostné zložky večer viac než 2000 ľudí, uviedol bieloruský minister vnútra v utorkovom vyhlásení.

Najpočetnejšie boli zhromaždenia v Minsku, Breste, Mahiľove a Navapolacku, pričom v bieloruskej metropole a Navapolacku "musela polícia použiť svoje špeciálne prostriedky", aby demonštrantov spacifikovala, uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Oľga Čemodanovová.

Podľa nej bolo pri výkone svojej služby zranených 21 príslušníkov polície.

Informácie o obetiach na životoch hovorkyňa neposkytla. Ministerstvo vnútra však predtým uviedlo, že počas protestov zomrela jedna osoba, ktorej údajne v rukách explodovala výbušnina.

Po prvom dni protestov ministerstvo vnútra informovalo o zadržaní 3000 demonštrantov v 33 mestách krajiny, dodal portál Meduza.io.