Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

KĽDR na 10. výročie smrti Kim Čong-ila žiada oddanosť jeho nástupcovi

Na snímke severokórejský líder Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejské štátne média tento rok neinformovali o žiadnych verejných aktivitách Kim Čong-una, ktorý každoročne na výročie smrti svojho otca navštevoval mauzóleum.

Soul 17. decembra (TASR) - Severná Kórea pri príležitosti piatkového 10. výročia smrti bývalého lídra krajiny Kim Čong-ila žiada od obyvateľov viac oddanosti voči jeho synovi a nástupcovi Kim Čong-unovi. Informovala o tom agentúra AP.

V piatok napoludnie sa v Severnej Kórei na tri minúty rozozvučali sirény. Obyvatelia krajiny zmĺkli a sklonili hlavy na prejav úcty Kim Čong-ilovi, ktorý zomrel 17. decembra 2011. Štátne vlajky boli stiahnuté na pol žrde a zástupy ľudí prinášali kvety k sochách Kim Čong-ila a jeho otca Kim Ir-sena v hlavnom meste Pchjongjang.

Kim Čong-il sa narodil v roku 1941 a v roku 1994 prevzal moc po svojom otcovi a zakladateľovi KĽDR Kim Ir-senovi. Po Kim Čong-ilovej smrti sa novým lídrom stal jeho syn Kim Čong-un. Ten v januári tohto roka dostal nový stranícky titul – generálny tajomník Kórejskej strany práce – a zaujal tak post, ktorý v minulosti zastával jeho otec.

Pri príležitosti prvého a piateho výročia smrti svojho otca zvolal Kim Čong-un celonárodné zhromaždenia.

KĽDR neprejavuje žiadne známky politickej nestability aj napriek drakonickým opatreniam proti šíreniu koronavírusu, ktoré oslabili hospodárstvo krajiny, konštatuje AP. Diplomatické vzťahy medzi Severnou Kóreou a USA dlhodobo stagnujú a KĽDR zaznamenala aj pokles v objeme obchodu s Čínou, svojím najväčším obchodným partnerom.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie uvádza, že KĽDR počas desaťročnej vlády Kim Čong-una uskutočnila 62 sérií testov balistických rakiet, ktoré sú v rozpore s viacerými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Počas 17-ročnej vlády Kim Čong-ila krajina vykonala 22 takýchto testov.