Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Le Drian a Blinken rokovali o francúzsko-americkej kríze

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Le Drian a Blinken sa stretli za zatvorenými dverami v priestoroch francúzskeho zastúpenia pri OSN. Ich rokovanie trvalo približne hodinu.

New York 23. septembra (TASR) - Vyriešenie diplomatickej krízy medzi Francúzskom a Spojenými štátmi v súvislosti so zrušeným kontraktom na nákup francúzskych ponoriek zo strany Austrálie si "žiada čas a konkrétne kroky". Uviedol to francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian po štvrtkovom stretnutí so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom v New Yorku, informovala agentúra AFP.

Podľa šéfa francúzskej diplomacie stredajší telefonický rozhovor najvyšších predstaviteľov oboch krajín - Emmanuela Macrona a Joea Bidena - bol prvým krokom k obnove narušených vzťahov medzi Parížom a Washingtonom.

Le Drian a Blinken sa stretli za zatvorenými dverami v priestoroch francúzskeho zastúpenia pri OSN. Ich rokovanie trvalo približne hodinu.

Francúzsky minister minulý týždeň označil kroky USA a Británie vedúce k zrušeniu zmluvy na nákup 12 francúzskych vojenských ponoriek v hodnote 31 miliárd eur zo strany Austrálie za "bodnutie do chrbta".

Le Drian a Blinken sa teraz podľa tlačového odboru francúzskeho ministerstva zahraničných vecí "dohodli na udržiavaní úzkeho kontaktu" s cieľom "obnovenia dôvery". Francúzske ministerstvo k tomu neuviedlo žiadne ďalšie podrobnosti.

Nový bezpečnostný pakt AUKUS medzi Austráliou, Britániou a USA zahŕňa vzájomnú výmenu spravodajských informácií. Predovšetkým však Austrália vďaka nemu získa prístup k tajným technológiám, ktoré jej umožnia vyrobiť vlastné ponorky na jadrový pohon.

V dôsledku toho Austrália zrušila zmluvu na nákup naftových ponoriek, ktorú pred piatimi rokmi uzavrela s francúzskou firmou Naval Group. Paríž sa pritom o zrušení zmluvy dozvedel iba niekoľko hodín pred jeho zverejnením.