Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Le Drian nateraz nevidí na ruskej strane zámer podniknúť inváziu

Na archívnej snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vo Francúzsku v piatok 14. januára 2022. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister tiež poznamenal, že prioritou by teraz mala byť práca na znižovaní napätia v regióne.

Paríž 2. februára (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian si myslí, že v tejto fáze nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko chcelo skutočne spustiť útok voči Ukrajine.

O Le Drianovom vyhlásení v rozhovore pre televíziu France 2 informovala v stredu agentúra Reuters.

Le Drian v rozhovore označil celkovú situáciu za veľmi vážnu - pripomenul desaťtisíce ruských vojakov, ktorí sa sa nachádzajú v blízkosti ukrajinských hraníc, i fakt, že v blízkosti hraníc Ukrajiny sa očakávajú vojenské manévre za účasti ruských a bieloruských jednotiek.

Na základe toho sú tu - podľa Le Driana "všetky podmienky na inváziu". Upozornil súčasne, že "k dnešnému dňu nemáme žiadne informácie o želaní" ruského prezidenta Vladimira Putina začať ofenzívu voči Ukrajine.

Francúzsky minister tiež poznamenal, že prioritou by teraz mala byť práca na znižovaní napätia v regióne.
Na archívnej snímke ruský prezident Vladimír Putin, 23. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Vyjadril tiež názor, že počas posledného stretnutia politických poradcov krajín normandského formátu - Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka - sa "dosiahol mierny pokrok", pričom dodal, že existuje potenciál pre úspešný vývoj.

Uviedol, že dohoda v záležitosti Ukrajiny je možná. "Podmienky sú známe, treba len politickú vôľu, aby sme sa vyhli najhoršiemu," konštatoval Le Drian.

Reuters poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin v utorok obvinil Západ, že zámerne vytvoril scenár, ktorý má Rusko vlákať do vojnového konfliktu, a ignoruje obavy Ruska o svoju bezpečnosť v súvislosti s Ukrajinou.

Rusko, ktoré neďaleko svojich hraníc s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov, stále popiera tvrdenia, že má v pláne podniknúť inváziu na Ukrajinu.

Reuters pripomenul, že takmer osem rokov po tom, čo Rusko obsadilo Krym a podporilo separatistických bojovníkov v Donbase na východe Ukrajiny, sa Ukrajina, bývalá sovietska republika, stala ohniskom potenciálne najnebezpečnejšej konfrontácie medzi Východom a Západom od čias studenej vojny.