Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Le Drian:Mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou nepriniesli pokrok

Na snímke z 23. februára 2022 francúzsky minister zahraničných vecí Jeana-Yves Le Drian. Foto: TASR/AP

Francúzsko nevidí žiadne známky prelomu v mierových rozhovoroch.

Paríž 30. marca (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v stredu uviedol, že Francúzsko nevidí žiadne známky prelomu v mierových rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou a radšej si počká na konkrétne kroky Kremľa. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Vojna pokračuje a pokiaľ viem, zatiaľ nedošlo k žiadnemu prelomu ani k ničomu novému," povedal Le Drian v rozhovore pre France 24 a Radio France Internationale (RFI).

Ruskí vyjednávači v utorok v Istanbule uviedli, že Moskva obmedzí vojenské aktivity na severe Ukrajiny a v okolí Kyjeva. Le Drian však pripomenul, že ostreľovanie hlavného mesta pokračovalo aj v utorok v noci a že ukrajinské prístavné mesto Mariupol zostáva naďalej v obkľúčení.

"Budem veriť iba činom," povedal šéf francúzskej diplomacie, podľa ktorého môžu Rusi vyjadrenia o stiahnutí vojakov využívať na "preskupenie svojich síl".

Najvyšší parížsky diplomat ďalej uviedol, že je potrebné "skutočné vyjednávanie", a vyzval na stretnutie medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.