Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Výzvu na riešenie klimatických zmien podpísalo 200 osobností

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

List prichádza v čase, keď je francúzsky prezident Emmanuel Macron pod tlakom, aby plnil viac zo svojich predvolebných sľubov ohľadom environmentálnych riešení. I

Paríž 3. septembra (TASR) - Skupina 200 z najpoprednejších umelcov a vedcov sveta podpísala otvorený list vyzývajúci na bezodkladné politické konanie, ktorým sa zamedzí "celosvetovej katastrofe" ľudstva a ostatných druhov. List bol zverejnený v pondelkovom vydaní francúzskeho denníka Le Monde.

Dokument, ktorého znenie napísala francúzska herečka Juliette Binocheová a jej krajan, astrofyzik Aurélien Barrau, žiada politikov celého sveta, aby konali "neoblomne a okamžite" v boji proti klimatickým zmenám a "kolapsu biodiverzity", čo je označované za "najväčšiu výzvu v dejinách ľudstva".

"Nastal čas, keď už musíme byť vážni. Vymieranie v holocéne sa deje bezprecedentnou rýchlosťou, nie je však ešte neskoro, aby sme mohli odvrátiť to najhoršie," uvádzajú signatári otvoreného listu. Dokument apeluje na politikov, aby prijali všetky nevyhnutné opatrenia, nech by boli akokoľvek nepopulárne.

K Binocheovej podpisu sa pridali ďalšie francúzske herečky vrátane Isabelle Adjaniovej, Marion Cotillardovej či Catherine Deneuveovej. Medzi ďalšími umelcami figurujú sochár Anish Kapoor, herci Bradley Cooper, Willem Dafoe, Ethan Hawke, Ralph Fiennes, Charlotte Ramplingová či režisér Wim Wenders.

Vedeckú časť signatárov tvoria astrofyzička Francoise Combesová, klimatológ Jean Jouzel, ruský matematik Michail Gromov alebo taliansky teoretický fyzik Carlo Rovelli.

List prichádza v čase, keď je francúzsky prezident Emmanuel Macron pod tlakom, aby plnil viac zo svojich predvolebných sľubov ohľadom environmentálnych riešení. Iba nedávno odstúpil jeho minister životného prostredia Nicolas Hulot pre sklamanie z nedostatku krokov smerom k riešeniu klimatických zmien a k ochrane biodiverzity.

Hulot pri tejto príležitosti vyhlásil, že sa ohľadom týchto problematík cítil vo francúzskej vláde "úplne osamelý", pričom obvinil veľké spoločnosti a záujmové skupiny zo sabotovania boja proti klimatickým zmenám, pripomína stanica France 24. Hulot sa trvalo tešil vysokej podpore zo strany verejnosti.