Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Le Monde: Fico sľubuje zdanenie bohatých Slovákov

Le Monde informuje, že na Slovensku prvýkrát od získania nezávislosti v roku 1993 došlo k situácii, keď parlamentnú väčšinu získala jedna politická strana.

Brusel/Bratislava 11. marca (TASR) – Sociálni demokrati bývalého predsedu vlády SR Roberta Fica získali v sobotu v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu, informuje dnes čitateľov francúzsky denník Le Monde na svojom internetovom servere.

Francúzsky denník pripomenul, že Smer-SD získal 83 poslancov v NR SR vo voľbách, ktoré zaznamenali vyššiu volebnú účasť než voľby z roku 2010. Le Monde uviedol, že do slovenského parlamentu sa dostali aj štyri pravicovoorientované strany odchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej a nová strana s názvom Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Le Monde informuje, že na Slovensku prvýkrát od získania nezávislosti v roku 1993 došlo k situácii, keď parlamentnú väčšinu získala jedna politická strana.

Denník sa v článku s podtitulkom Nové dane pre bohatých odvoláva na dnešné vyhlásenia Roberta Fica, že jeho vláda sa bude snažiť, aby konsolidácia verejných financií nebola na úkor ľudí s nízkymi príjmami. Podľa francúzskeho denníka je Slovensko druhou najchudobnejšou krajinou eurozóny s nezamestnanosťou dosahujúcou 14 percent aktívneho obyvateľstva, a preto Fico u voličov zabodoval sľubmi o nových daniach pre bohatých. Le Monde uvádza, že Fico sa zrejme chystá zrušiť 19-percentnú jednotnú daň a zdaniť kategórie ľudí s ročným príjmom nad 33.000 eur.