Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Le Monde: Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z banky 70 miliónov dolárov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Peniaze vylúpili z trezorov viacerých pobočiek, uvádza sa v správe, ktorá sa odvoláva na dokument Palestínskej banky zaslaný zahraničným partnerom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 4. mája (TASR) – Ozbrojené skupiny v Pásme Gazy vrátane jednej s predpokladanými väzbami na hnutie Hamas okradli v apríli Palestínsku banku o približne 70 miliónov dolárov. Informoval o tom v sobotu francúzsky denník Le Monde, píše TASR podľa agentúry AFP.

Peniaze vylúpili z trezorov viacerých pobočiek, uvádza sa v správe, ktorá sa odvoláva na dokument Palestínskej banky zaslaný zahraničným partnerom.

Zamestnanci jednej z pobočiek v Gaze našli 16. apríla dieru v strope trezorovej miestnosti a zistili, že chýbajú izraelské šekely v hodnote troch miliónov dolárov, určené pre bankomaty. Deň na to sa na miesto vrátili skupiny ozbrojencov s výbušninami, ktoré vyhodili do vzduchu ochrannú betónovú komoru a z troch trezorov si odniesli hotovosť v rôznych menách za vyše 30 miliónov dolárov.

Dva dni neskôr zaútočilo na najväčšiu pobočku banky komando tvrdiace, že sa zodpovedá "najvyšším orgánom v Gaze", čo je podľa denníka odkaz na Hamas. Vzali si šekely v hodnote vyše 36 miliónov dolárov.

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy. Palestínsky menový úrad, ktorý dohliada na finančný systém na palestínskych územiach, pre AFP uviedol, že v priebehu dňa vydá k záležitosti vyjadrenie.