Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Le Pen odmietol výzvu svojej dcéry, aby sa stiahol z politiky

Marine Le Penová sa drží za ruku so svojím otcom, známym francúzskym ultrapravičiarom Jeanom-Marie Le Penom, archívne foto Foto: TASR/AP

Marine Le Penová vo štvrtok informovala, že voči jej otcovi sa v Národnom fronte začne disciplinárne konanie za opakované provokujúce ovýroky.

Paríž 10. apríla (TASR) - Zakladateľ francúzskeho Národného frontu (FN) Jean-Marie Le Pen odmietol dnes výzvu svojej dcéry Marine, aby kvôli svojim nedávnym kontroverzným výrokom odišiel z politiky.

Marine Le Penová vo štvrtok vo vysielaní televízie RTL informovala, že voči jej otcovi sa vo FN začne disciplinárne konanie za opakované provokujúce výroky. Priznala, že vo FN tak vznikla "bezprecedentná situácia", ktorú dnes vo svojom tweete označila za "bolestnú" a vyzvala všetkých členov FN na jednotu.

Jej otec, zakladateľ a čestný predseda FN, dnes pre RTL uviedol, že sa bude brániť pred straníckymi orgánmi, a nevylúčil, že podnikne "protiútok".



Svoju dcéru, ktorá po ňom prevzala vedenie FN, obvinil, že ničí svoju vlastnú stranu. Uviedol tiež, že vzďaľovaním sa od politiky svojho otca sa Marine Le Penová "pomaly podriaďuje" politickému mainstreamu v krajine.

Na otázku, či bude pokračovať v politickej činnosti, Le Pen odpovedal: "Samozrejme, som poslanec".

Pokiaľ ide o kandidatúru na funkciu oblastného šéfa strany v regióne Provensálsko-Alpy–Azúrové pobrežie na decembrové krajské voľby, Le Pen povedal, že napriek nesúhlasu svojej dcéry je rozhodnutý obhajovať sa pred príslušnými straníckymi orgánmi, aj keď si veľké ilúzie o svojom úspechu nerobí, pretože "politické grémium vymenúva Marine Le Penová".

Marine Le Penová pristúpila k začatiu disciplinárneho konania voči svojmu 86-ročnému otcovi po tom, ako súčasného francúzskeho premiéra Manuela Vallsa, ktorý sa narodil v Barcelone katalánskemu otcovi a švajčiarskej matke, označil za "prisťahovalca".

Okrem toho bránil aj predstaviteľa vichystického režimu, maršala Philippa Pétaina, ktorý počas druhej svetovej vojny kooperoval s nacistickým Nemeckom a bol po vojne odsúdený za velezradu. Minulý týždeň zasa Le Pen obhajoval svoj dávny výrok, že nacistické plynové komory boli "len detailom v dejinách".

Popularita FN vo Francúzsku stúpa od roku 2011, keď sa vedenia strany ujala Marine Le Penová, ktorá sa ju snaží zbaviť jej antisemitského imidžu. Strane pod jej vedením sa podarilo etablovať sa vo voľbách vo viacerých mestských a regionálnych radách a úspech zaznamenala aj vo voľbách do Európskeho parlamentu. Posledné prieskumy verejnej mienky dokonca naznačujú, že keby Le Penová kandidovala, mala by veľkú šancu postúpiť do druhého kola prezidentských volieb v roku 2017, analyzueje agentúra Reuters.