Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Le Penová odmieta vinu za prehru pravice vo francúzskych voľbách

Francúzska prezidentská kandidátka a líderka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová počas hlasovania v 1. kole prezidentských volieb 22. apríla 2012 v Tulle. Foto: TASR/AP

Marine Le Penová štyri dni pred druhým kolom verejne vyhlásila, že bude hlasovať vhodením bieleho lístka do volebnej urny a vyzvala svojich voličov, aby jej gesto nasledovali.

Paríž/Brusel 7. mája (TASR) - Predsedníčka francúzskeho ultrapravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová v nedeľu večer po skončení druhého kola prezidentských volieb obvinila odchádzajúcu hlavu štátu Nicolasa Sarkozyho, že je osobne zodpovedný za neúspech pravicového tábora vo voľbách.

Jej reakcia nasledovala po sérii obvinení zo strany pravice, že pomohla vyhrať kandidátovi socialistov Francoisovi Hollandeovi, keď štyri dni pred druhým kolom verejne vyhlásila, že bude hlasovať vhodením bieleho lístka do volebnej urny a vyzvala svojich voličov, aby jej gesto nasledovali.

Pre Sarkozyho pravicový tábor to bol neželaný úder pod pás od političky, ktorá v prvom kole volieb dokázala osloviť takmer pätinu francúzskych voličov.

"Je to Nicolas Sarkozy, ktorý sa podieľal na víťazstve Francoisa Hollandea," uviedla v nedeľu večer Le Penová pre televíznu stanicu TF1. Zároveň kritizovala všetkých popredných politikov zo Sarkozyho Únie pre ľudové hnutie (UMP), že v období medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb nevenovali dostatok času a energie, aby voličom vysvetlili, že voliť socialistov je krok nesprávnym smerom.

Le Penová, ktorá so ziskom 17,9 percenta hlasov ocitla skončila v prvom kole prekvapivo na treťom mieste, oznámila, že posilnená týmto úspechom chce na ňom stavať naďalej a očakáva výraznejší úspech aj v júnových parlamentných voľbách.

Podľa belgického denníka La Derniere Heure úspech FN v júnovom meraní síl bude závisieť aj od toho, či po Sarkozyho neúspechu UMP zostane jednotná, alebo sa rozdelí na viacero táborov. Sarkozy po priznaní si volebného neúspechu vyzval UMP na jednotu a upozornil, že výsledok pravice je aj napriek prehre celkom slušný a ponúka dobrý základ pre júnové voľby.