Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Le Penová považuje vznik talianskej vlády za víťazstvo demokracie

Marina Le Penová, archívna snímka. Foto: TASR AP

Talianska vláda, ktorú spoločne vytvorili protisystémové hnutie M5S s krajne pravicovou LN, by mala zložiť sľub v piatok popoludní v Ríme.

Paríž 1. júna (TASR) - Predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová v piatok zablahoželala svojim politickým spojencom v Taliansku k vzniku koaličnej vlády. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník Libération.

Ako Le Penová napísala na svojej stránke na sociálnej sieti Twitter, vytvorenie plnohodnotného vládneho kabinetu s účasťou Ligy Severu (LN) a Hnutia piatich hviezd (M5S) je "víťazstvom demokracie nad zastrašovaním a vyhrážkami Bruselu". "Nič nezabráni návratu národov na scénu dejín," dodala.

Luigi Di Maio a Matteo Salvini, lídri M5S a LN, vo štvrtok neskoro večer oznámili, že dosiahli novú dohodu o koaličnej vláde po tom, ako dospeli ku kompromisu s prezidentom Sergiom Mattarellom, ktorý žiadal záruky, že Taliansko zostane v eurozóne.

Talianska vláda, ktorú spoločne vytvorili protisystémové hnutie M5S s krajne pravicovou LN, by mala zložiť sľub v piatok popoludní v Ríme. Predsedom tejto vlády bude Giuseppe Conte, ktorý je v politike úplným nováčikom.