Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Le Penová vyzvala voličov, aby jej v parlamentných voľbách dali hlas

Na archívnej snímke krajne pravicová prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Foto: TASR/AP

Le Penová zdôraznila, že ak bude mať v parlamente podporu čo najviac poslancov, bude môcť chrániť kúpnu silu obyvateľstva a predložiť opatrenia, ktoré odzrkadlia skutočnú hodnotu práce.

Paríž 1. mája (TASR) - Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová v nedeľu vyzvala voličov, aby v nadchádzajúcich parlamentných voľbách - 12. a 19. júna - volili kandidátov jej strany Národné združenie (RN).

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že Le Penová túto výzvu zverejnila v podobe krátkeho videoposolstva. Priamemu kontaktu s médiami sa Le Penová od svojej porážky v druhom kole prezidentských volieb skôr vyhýba, uviedla AFP.

Le Penová potenciálnym voličom pripomenula, že v nadchádzajúcich voľbách budú mať na výber "medzi poslancami podriadenými Emmanuelovi Macronovi, ktorí budú slepo prijímať všetky jeho rozhodnutia a poslancami, ktorí podporujú môj projekt a moje hodnoty pre Francúzsko".

Zdôraznila, že ak bude mať v parlamente podporu čo najviac poslancov, bude môcť chrániť kúpnu silu obyvateľstva a predložiť opatrenia, ktoré odzrkadlia skutočnú hodnotu práce.

Le Penová minulú nedeľu, v druhom kole prezidentských volieb, vyhrala v 158 z 577 parlamentných volebných obvodov a získala tak celkovo 41,45 percenta hlasov. Úradujúci prezident Emmanuel Macron bol však v rozhodujúcom boji o Elyzejský palác opäť úspešnejší - svoj hlas mu odovzdalo 58,55 percenta voličov.

AFP sa vo svojej správe zmenila aj o tom, že tradičné prvomájové položenie venca RN k soche Jany z Arku v Paríži sa v nedeľu prvýkrát v jeho dejinách konalo bez prítomnosti členov rodiny Le Penovcov.

Veniec pred pomník položil v nedeľu dopoludnia dočasný predseda RN Jordan Bardella. Doteraz bol tento obrad v réžii buď Marine Le Penovej alebo predtým jej otca, Jeana-Marie Le Pena, zakladateľa krajne pravicového Národného frontu, z ktorého vzišlo RN.