Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Le Penová žiada okamžité vyhostenie islamistických radikálov

Na snímke francúzska politička a šéfka Národného frontu Marine Le Penová, archívne foto Foto: TASR/AP

Tento výrok je Le Penovej reakciou na incident z uplynulého piatku, keď sa ozbrojený muž pokúsil zaútočiť na cestujúcich v medzinárodnom rýchlovlaku Thalys.

Paríž 23. augusta (TASR) - Líderka francúzskeho pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes navrhla vyhostiť z krajiny všetkých cudzincov, na ktorých orgány činné v trestnom konaní zaviedli spis pre podozrenie z kontaktov s radikálnymi islamistickými skupinami. Le Penová pre túto skupinu ľudí žiadala aj zákaz vstupu na francúzske územie, informovali dnes viaceré francúzske médiá.

Tento výrok je Le Penovej reakciou na incident z uplynulého piatku, keď sa ozbrojený muž pokúsil zaútočiť na cestujúcich v medzinárodnom rýchlovlaku Thalys.

Útočníka zneškodnila skupina cestujúcich. Krátko po čine bol muž zadržaný a momentálne je vo vyšetrovacej väzbe v meste Levallois-Perret v parížskej oblasti, kde ho vypočúvajú špecialisti služby pre vnútornú bezpečnosť (DGSI).

Francúzske úrady viedli na meno podozrivého spis pre podozrenie z kontaktov s islamistickým hnutím po tom, ako ich naň upozornili španielski kolegovia.

Le Penová dnes prostredníctvom svojho komuniké označila vedenie spisu za nedostatočné v podobných prípadoch a vyzvala na razantný postoj proti osobám, ktoré sú "potenciálne nebezpečné a spojené s vražednou ideológiou".

Vyslovila za okamžité vyhostenie takýchto ľudí z francúzskeho územia - v prípade, že žijú na jeho území - a za zákaz vstupu do krajiny. Toto opatrenie by podľa jej názoru malo začať platiť čo najskôr a malo by ho sprevádzať aj obnovenie "účinných kontrol" na štátnych hraniciach.