Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Le Penovej strana neovládla vo voľbách žiadny región Francúzska

Na archívnej snímke Marie Le Penová. Foto: TASR AP

Najväčšia pozornosť sa v druhom kole volieb sústredila na región Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), kde mal šance na víťazstvo kandidát RN Thierry Mariani.

Paríž 27. júna (TASR) - Krajne pravicové Národné združenie (RN), ktoré vedie Marine Le Penová, nebude viesť žiadny z francúzskych regiónov. Vyplýva to z predbežných výsledkov druhého kola volieb do regionálnych zastupiteľstiev, ktorú sa vo Francúzsku konali túto nedeľu.

Ako informoval spravodajský web Ouest-France, druhé kolo volieb regionálnych potvrdilo tendenciu, ktorú už naznačilo prvé: svoje posty obhájila väčšina doterajších šéfov regiónov.

Najväčšia pozornosť sa v druhom kole volieb sústredila na región Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA), kde mal šance na víťazstvo kandidát RN Thierry Mariani.

Marianiho kandidatúru síce podporilo 42,3 percenta voličov, ale dosluhujúci centristický prezident PACA Renaud Muselier (Republikáni - LR) dostal v druhom hlasy 57,7 percenta voličov.

Muselierovi zrejme pomohli hlasy tých voličov, ktorí vypočuli výzvu ľavicovej kandidátnej listiny vedenej Jeanom-Laurentom Féliziom, ktorý sa po zisku 16,89 percenta hlasov v prvom kole stiahol z volieb a svojich voličov vyzval, aby hlasovali za kandidáta LR.

Účasť voličov v druhom kole volieb bola o niečo vyššia ako v prvom kole pred týždňom, vyplýva z údajov zverejnených k 17.00 h francúzskym ministerstvo vnútra.

V prvom kole regionálnych volieb (20. júna) neprišli voliť dve tretiny (66,72 percenta) z asi 48 miliónov voličov, čo je rekord vo voľbách od začiatku Piatej republiky - od roku 1958.