Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lech Walesa navrhol Navaľného na Nobelovu cenu mieru

Na archívnej snímke Lech Walesa. Foto: TASR

Walesa uviedol, že Navaľnyj bojuje proti totalite v mene demokratických ideálov, základných ľudských práv a slobôd a právneho štátu, vyplýva z úryvkov z listu citovaného denníkom Gazeta Wyborcza.

Varšava 4. februára (TASR) - Poľský bojovník za slobodu Lech Walesa vo štvrtok navrhol ruského uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného na Nobelovu cenu mieru, pričom ocenil jeho odvahu a aktivity zamerané na odhaľovanie korupcie i obranu politickej plurality.

Walesov tajomník Marek Kaczmar agentúre AFP potvrdil, že niekdajší poľský prezident Walesa (77) navrhol Navaľného ako kandidáta na udelenie tejto ceny v liste Nobelovmu výboru.

Walesa uviedol, že Navaľnyj bojuje proti totalite v mene demokratických ideálov, základných ľudských práv a slobôd a právneho štátu, vyplýva z úryvkov z listu citovaného denníkom Gazeta Wyborcza.

Tento krok prišiel dva dni po tom, čo popredného kritika Kremľa Navaľného odsúdili na väzenie. Verdikt súdu viedol k tomu, že do ulíc Moskvy vyšli na protest jeho podporovatelia.
Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj 2. februára 2021 v Moskve.
Foto: TASR/AP

Bývalý vodca robotníckeho hnutia Solidarita, ktoré dokázalo pokojnou cestou ukončiť v roku 1989 komunistický režim v Poľsku, označil v stredajšom rozhovore pre AFP Navaľného za "hrdinu".

"Ešte nemá Nobelovu cenu (mieru), ale zaslúži si ju, ak bude trvať na svojom postoji," povedal Walesa, ktorému túto cenu odovzdali v roku 1983 za vodcovstvo v hnutí Solidarita.

Moskovský súd zmenil v utorok podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher za spreneveru, na nepodmienečný. Bojovník proti korupcii Navaľnyj (44) si odpyká dva roky a osem mesiacov za mrežami. On sám vyhlasuje, že obvinenia boli zámienkou na jeho umlčanie.