Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Legionárska choroba na juhovýchode Poľska má už 16 obetí

Na snímke z mikroskopu z roku 1978, ktorú sprístupnilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, sú zobrazené baktérie Legionella pneumophila, zodpovedné za spôsobenie pľúcnej choroby známej ako legionárska choroba. Foto: TASR - AP

Laboratórne testy odhalili prítomnosť baktérií spôsobujúcich legionársku chorobu v mestskom vodovodnom systéme.

Varšava 30. augusta (TASR) – Už 16 životov si vyžiadala v Poľsku legionárska choroba, ďalších 140 sa nakazilo na juhovýchode krajiny neďaleko hraníc s Ukrajinou, informovali v stredu tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Mesto Rzeszów leží približne 80 kilometrov od ukrajinskej hranice a je dôležitým tranzitným uzlom na trase, ktorou na Ukrajinu prúdi pomoc medzinárodného spoločenstva po tom, ako Rusko vo februári 2022 vojensky napadlo Ukrajinu. V oblasti sa zároveň nachádza približne 10.000 amerických vojakov.

Laboratórne testy odhalili prítomnosť baktérií spôsobujúcich legionársku chorobu v mestskom vodovodnom systéme. Úrady naďalej pátrajú po zdroji nákazy, poľská kontrarozviedka (ABW) zároveň preveruje možnosť, či nákaza nebola rozšírená zámerne. Choroba si vyžiadala obete z radov seniorov, ktorí zároveň trpeli ďalšími zdravotnými problémami, napríklad rakovinou.

Podľa odborníkov sa ochorenie mohlo vyskytnúť v zriedkavo používaných častiach vodovodného potrubia, kde sa baktérie mohli rozšíriť počas nedávnej vlny horúčav. Úrady preto počas víkendu vodovodný systém dezinfikovali chlórom.

Legionárska choroba postihuje pľúca a šíri sa vdychovaním infikovaných kvapôčok. Pitím vody sa nešíri. Zvyčajne sa vyskytuje na miestach, ako sú hotely, nemocnice alebo kancelárske budovy, kde kontaminuje klimatizácie alebo sprchy, ktoré sa dlhý čas nepoužívajú. Baktérie sa rozmnožujú pri teplotách od 20 do 50 stupňov Celzia. Liečba choroby prebieha pomocou antibiotík.