Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bazylevyč: Na Ukrajine bolo poškodených či zničených 600 nemocníc

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa neho približne 100 kliník nebude možné opätovne postaviť a mnohí zdravotníci boli zabití alebo zranení.

Brémy 24. mája (TASR) - Počas ruskej invázie bolo podľa ukrajinských zdrojov na Ukrajine zničených alebo poškodených 600 nemocníc. Približne 100 kliník nebude možné opätovne postaviť a mnohí zdravotníci boli zabití alebo zranení. Povedal to v utorok šéf ukrajinskej lekárskej komory Andrij Bazylevyč. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Bazylevyč sa v utorok zúčastnil na zasadnutí nemeckej lekárskej komory v Brémach. Množstvo práce zdravotníkov sa podľa jeho slov zvýšilo dvoj- až trojnásobne a okrem vojakov musia poskytovať starostlivosť aj civilistom vrátane žien a detí. "Ženy musia rodiť v neprijateľných podmienkach," povedal tento lekár, ktorý pôsobí aj ako profesor na zdravotníckej univerzite v meste Ľvov.

Bazylevyč sa nemeckej lekárskej komore poďakoval za humanitárnu pomoc. Takisto od tejto krajiny žiadal dodávky ťažkých zbraní a protileteckých zbraní.

Nemecko by podľa jeho slov mohlo takisto pomôcť pri výstavbe ortopedických kliník na Ukrajine a poskytnúť lekárom z tejto krajiny možnosť absolvovať v Nemecku stáže a iné formy profesionálneho vzdelávania.