Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hranic po útoku na sanitku pozastavili činnosť v Salvádore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Humanitárna skupina oznámila, že jej lekári prestanú v Salvádore vykonávať výjazdy, kým nebude zaručená ich bezpečnosť.

San Salvador 1. februára (TASR) - Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) prerušila svoju činnosť v stredoamerickom štáte Salvádor po tom, ako tam neznámi ozbrojenci prepadli jednu z jej sanitiek. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

K prepadnutiu vozidla záchrannej služby MSF došlo neďaleko hlavného mesta San Salvador, v oblasti Ilopango, kde pôsobia zločinecké gangy.

Ozbrojení muži donútili posádku sanitky zastaviť a vystúpiť. Následne ju začali vypočúvať, biť a ohrozovať strelnými zbraňami. Jeden lekár a zdravotná sestra pri tom utrpeli ľahšie zranenia, uvádza sa vo vyhlásení MSF.

Táto humanitárna skupina následne oznámila, že jej lekári prestanú v Salvádore vykonávať výjazdy, kým nebude zaručená ich bezpečnosť. Ide o prvý takýto incident od roku 2018, keď MSF začali pôsobiť v tejto krajine.

Zločinecké gangy v Salvadore často kontrolujú celé štvrte a profitujú z predaja drog a vymáhania výpalného. Podľa Medziamerického výboru pre ľudské práva (IACHR) v Salvadore na 100.000 obyvateľov pripadá viac než 600 väzňov, čo je druhý najvyšší počet na svete.