Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc ukončujú činnosť v niektorých oblastiach Tigraju

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu.

Addis Abeba 7. júla (TASR) - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v stredu oznámila, že ukončuje svoju činnosť v niektorých oblastiach vojnou zmietaného etiópskeho regiónu Tigraj po tom, ako minulý mesiac boli traja pracovníci organizácie "brutálne zavraždení", informovala agentúra AFP.

"MSF oznamuje prerušenie svojich aktivít v (mestách) Abi Adi, Adigrat a Axum, v centrálnom a východnom Tigraji. Tím MSF bude naďalej ostražito poskytovať pomoc ľudom v núdzi," píše sa vo vyhlásení organizácie MSF, ktorá zároveň žiada "okamžité vyšetrenie" nedávnych vrážd.

Organizácia MSF 25. júna oznámila, že jej dvaja etiópski a jeden španielsky zamestnanec boli zabití, detaily útoku však zverejnené neboli. Od vypuknutia bojov v etiópskom regióne Tigraj vlani v novembri pritom zahynulo už 12 pracovníkov organizácie Lekári bez hraníc, uvádza AFP.

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu (TPLF). Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, ich obvinil z prípravy útokov na etiópske vojenské základne.

Povstalci však tento víkend napokon súhlasili s "prímerím v princípe", ale požadujú obnovenie svojej regionálnej vlády. Vo vyhlásení uviedli, že chcú obnovenie činnosti "demokraticky zvolenej vlády v Tigraji so všetkou mocou a ústavnými záväzkami".

OSN a ďalšie vlády vyzývajú na rešpektovanie prímeria, a to najmä preto, aby sa k tamojšiemu civilnému obyvateľstvu mohla dostať humanitárna pomoc. OSN totiž varuje, že v regióne teraz hrozí hladomor.