Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc upozorňujú na zámerné ničenie nemocníc v Tigraji

Na snímke z 2021 zdevastovaná operačná sála v nemocnici v meste Sheraro v etiópskom štáte Tigraj. Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ MSF Olivier Behn vo vyhlásení apeloval, aby boli zdravotnícke zariadenia opravené a aby ich personál dostal mzdu a mohol pracovať v bezpečnom prostredí.

Addis Abeba 15. marca (TASR) - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v pondelok odsúdila útoky na zdravotnícke zariadenia v etiópskom štáte Tigraj, pričom ich označila za "zámerné a všeobecne rozšírené". Informovala o tom agentúra AFP.

Kríza v Tigraji sa vystupňovala vlani na jeseň, keď vláda premiéra Abiya Ahmeda zasiahla vojensky proti jednotkám verným Tigrajskému ľudovo-oslobodzovaciemu frontu (TPLF), ktorý sa vzoprel autorite vlády v Addis Abebe.

Abiy, ktorý je nositeľom Nobelovej ceny za mier za rok 2019, podľa agentúry AFP dostal vojenskú pomoc od susednej Eritrey - eritrejské jednotky majú pod kontrolou západnú a južnú časť Tigraja, odkiaľ sa TPLF stiahol.

Addis Abeba aj Asmara pritom naďalej popierajú prítomnosť eritrejských vojakov v Tigraji.

Medzičasom sa objavili správy, že "podľa (svedectiev) pozorovateľov v tejto oblasti boli zdravotnícke zariadenia v etiópskom regióne Tigraj vyrabované a zničené, a to zámerne".

Organizácia MSF vo svojom vyhlásení z pondelka uviedla, že od polovice decembra do začiatku marca navštívila 106 miest poskytovania zdravotníckej starostlivosti, pričom 70 percent z nich bolo vyplienených a iba 13 percent "fungovalo normálne".

"Jedno z piatich zdravotníckych zariadení, ktoré navštívili tímy Lekárov bez hraníc, bolo obsadené vojakmi. V niektorých prípadoch bola táto okupácia dočasná, zatiaľ čo v iných pokračovala počas návštevy," uviedli MSF.

Podľa MSF obyvatelia mnohých oblastí v štáte Tigraj sú nútení liečiť sa v menej vybavených a personálne poddimenzovaných zdravotníckych zariadeniach a často sa k nim musia dostať pešo, pretože sanitky zhabala armáda.

Generálny riaditeľ MSF Olivier Behn vo vyhlásení apeloval, aby boli zdravotnícke zariadenia opravené a aby ich personál dostal mzdu a mohol pracovať v bezpečnom prostredí.

Minulý týždeň americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo svojom prejave pred poslancami amerického Kongresu vyhlásil, že na západe severoetiópskeho štátu Tigraj došlo "k prejavom etnických čistiek", a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo.

Etiópia však toto obvinenie urýchlene poprela a označila ho za neopodstatnené a ničím nepodložené.