Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lekári bez hraníc varujú pred potravinovou krízou v Nigeri a Nigérii

Na archívnej snímke z 11. júna 2020 matka drží svoje podvýživené dieťa, foto z achívu. Foto: TASR/AP

Maradi je jedným z regiónov s najvyššou mierou pôrodnosti v Nigeri, podľa štatistiky tam pripadá na jednu ženu až sedem detí.

Abuja 21. júna (TASR) - Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) varovala v pondelok pred potravinovou krízou v nigerskom regióne Maradi a v susediacej severozápadnej Nigérii. Ohrozené sú najmä deti, ktoré v oblasti často trpia podvýživou, informovala agentúra AFP.

"Zdá sa, že sa rozvíja výživová a potravinová kríza, preto je teraz prvoradé sa na ňu pripraviť najlepšie, ako vieme," píše sa vo vyjadrení vedúceho predstaviteľa MSF pre západnú Afriku Issiaku Abdoua.

MSF uvádza, že v regióne Maradi zaznamenali prudký nárast počtu detí trpiacich podvýživou, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška ich počet vzrástol o 34 percent. Podľa OSN trpelo vo februári tohto roka v Nigérii ťažkou podvýživou 457.200 detí vo veku od šesť mesiacov do päť rokov.

Maradi je jedným z regiónov s najvyššou mierou pôrodnosti v Nigeri, podľa štatistiky tam pripadá na jednu ženu až sedem detí. Tamojšie deti sú často podvyživené nielen pre nedostatok potravín v krajine, ale aj preto, že je tam zvykom nedovoliť deťom jesť ryby a vajcia, tvrdia odborníci.

Dôvodom zlej životnej situácie ľudí v tomto regióne má byť podľa MSF aj prítomnosť kriminálnych a ozbrojených skupín v nigérijskom štáte Katsina.