Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lekárov bez hraníc šokovala na Ukrajine úroveň nevyberavého násilia

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Viac ako desať percent pacientov Lekárov bez hraníc s vojnovým úrazom prišlo aspoň o jednu končatinu, pričom najmladší mal len šesť rokov.

Ženeva 22. júna (TASR) - Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v stredu upozornila na "šokujúci nedostatok úsilia" o ochranu civilistov, ktorí sa na Ukrajine ocitajú v oblasti bojov. Lekárska organizácia pri tomto konštatovaní vychádzala z anamnéz a výpovedí pacientov, ktoré zozbierali jej tímy na Ukrajine.

Ako v stredu uviedla AFP, organizácia MSF, ktorá po ruskej vojenskej invázii sprevádzkovala na Ukrajine nemocničný vlak, informovala, že viac ako 40 percent zranených vo vlaku tvorili starší ľudia a deti.

Prišli so zraneniami po výbuchu, s traumatickými amputáciami, črepinami a so strelnými poraneniami.

Tento stav podľa MSF poukazuje "na nedostatočné rešpektovanie ochrany civilného obyvateľstva, čo je vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva."

MSF uviedli, že od 31. marca do 6. júna evakuovali vlakom s lekárskym personálom 653 pacientov, ktorých previezli z vojnou postihnutých oblastí na východe Ukrajiny do nemocníc v bezpečnejších častiach krajiny.

Práve počas týchto prevozov sa mnohí pacienti s personálom podelili o svoje zážitky. "Väčšina pacientov, s ktorými sme sa rozprávali, pri označovaní, kto je zodpovedný za ich zranenia, hovorila o ruských a Ruskom podporovaných jednotkách," informovali MSF.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR / AP

Koordinátor MSF pre mimoriadne situácie Christopher Stokes zdôraznil najmä to, že mnohí pacienti boli zranení počas útokov, pri ktorých boli zasiahnuté aj civilné obytné oblasti.

"Hoci nemôžeme konkrétne poukázať na úmysel zamerať sa na civilistov, rozhodnutie použiť ťažké zbrane masovo v husto obývaných oblastiach znamená, že civilisti sú nevyhnutne – a teda vedome – zabíjaní a zraňovaní," upozornil.

MSF zistili, že zranenia spôsobené výbuchom boli príčinou 73 percent prípadov vojnových úrazov, ktoré jej tímy ošetrovali; ďalších 20 percent spôsobili šrapnely alebo streľba a zvyšok iné incidenty.

Viac ako desať percent pacientov Lekárov bez hraníc s vojnovým úrazom prišlo aspoň o jednu končatinu, pričom najmladší mal len šesť rokov.

Prezident MSF Bertrand Draguez vyzval všetky ozbrojené skupiny, aby "rešpektovali medzinárodné humanitárne právo a dodržiavali svoje povinnosti chrániť civilistov a civilnú infraštruktúru". Vo svojom vyhlásení dodal, že podľa medzinárodného práva sú bojujúce jednotky povinné "umožniť ľuďom útek do bezpečia a umožniť bezpečnú a včasnú evakuáciu chorých a zranených".