Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lekári v Bielorusku chcú protestovať hromadnými výpoveďami

Na snímke žena zakrytá starou bieloruskou vlajkou počas opozičného zhromaždenia dôchodcov na protest proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku 16. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Lekári v Bielorusku odmietajú bojovať s podmienkami, keď ľudí na ulici bijú aj počas toho, ako ich ošetrujú.

Minsk 16. novembra (TASR) – Lekári v Bielorusku začali v pondelok hromadne podávať výpovede. V situácii, keď nemajú právo vstúpiť do štrajku, chcú takto protestovať „proti bitiu a zatýkaniu" svojich kolegov, dokonca aj v situáciách, keď na ulici poskytujú pomoc zraneným účastníkom protestov proti režimu Alexandra Lukašenka, informoval spravodajský portál Euroline.by.

Protestnú akciu lekárov koordinuje združenie Biele plášte, ktoré vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedlo, že „v atmosfére bezprecedentných klamstiev, bezprávia a represií zo strany úradov vo vzťahu k ľuďom už nemáme morálnu silu zostať pri videách a vyhláseniach a výzvach, aby vyhral zdravý rozum."

Kampaň podávania výpovedí sa začala v pondelok a potrvá do 20. novembra. Aktivisti zo združenia Biele plášte neuviedli, koľko lekárov sa k protestu pripojí, konštatovali len, že ich je veľa.

Lekárom, ktorí si nemôžu dovoliť podať výpoveď, Biele plášte ponúkajú alternatívne riešenie. Patria sem rôzne formy plnenia pracovných povinností, ktoré vytvoria tlak na zdravotný systém. Ide napríklad o vykonávanie práce iba za vhodných pracovných podmienok, keď sa lekár či zdravotná sestra budú starať len o primeraný počet pacientov, či vyžadovanie bezpečných ochranných pomôcok.

Ďalšou z možností je bojovať proti systému aj tým, že hospitalizovaných pacientov budú z nemocníc prepúšťať v závislosti od ich zdravotného stavu, nie preto, aby splnili umelo vytvorený nemocničný plán. Lekári upozornili, že majú k dispozícii aj iné formy nátlaku.